Svar på spørsmålsrunde: Del 2 Trening1. Har du alltid tänat mycket? vad slags tips har du till nogon som har lust at komma igang?

Jeg har trent sånn som jeg gjør nå i ca 6 år. Det har alltid variert litt i forhold til hvordan hverdagen har sett ut, men jeg har stort sett klart å opprettholde den samme treningsmengden gjennom hele året.

Mitt første tips til dem som har bestemt seg for at nå er det dags, nå skal jeg komme i gang med en god treningsrutine, er å ikke gå for hardt ut. Det er virkelig ingen god idé å legge opp et løp med 4-5 økter i uken. Dersom du ikke er "vant" til å sette av tid til trening i uken vil det være smart å begynne å sette av to faste dager hvor du skal få trent i løpet av uken. Samtidig er det lurt å huske på at litt noen ganger er nok. Det trenger ikke være 90 minutter med styrke og cardio. Mange dropper hele økten når de ser at de bare får tid til 30 minutter. Men faktisk er det slik at dette ofte er nok, bare en trener med høy intensitet. 

Jeg har som mål at hver gang jeg har med meg treningstøyet i bagen til skolen, skal jeg også klare å komme innom SATS i løpet av dagen. Det trenger bare være 20 min intervall på mølla, men jeg skal hvertfall innom. 

Tips nr. 2 er at avtaler med deg selv er like viktige som avtaler med andre. Det er deg selv du svikter dersom du bryter en avtale med deg selv, og det er det alt for mange som av en eller annen grunn syntes er helt greit. Hvorfor svikte seg selv hele tiden? Hvorfor ikke prioritere egne behov i blant? Forresten gjør du deg selv en "bjørnetjeneste" når du sier at det er helt greit å ligge på sofaen i ettermiddag fordi du er sliten. I blant er en selvfølgelig sliten og da skal en lytte til kroppen og følelse, men som regel er en treningsøkt egentlig bare mentalt og fysisk stimulerende og faktisk vil du få mer energi etterpå og bli sliten på en helt annen måte.

Tips nr. 3 er: Ha tålmodighet! Å bli slankere, sterkere, fastere, eller raskere er ingen qiuck fix! At de to første ukene er slitsomme, at kroppen føles som en sekk og at du blir sliten etter 10 minutter på mølla eller sykkelen er helt normalt. Hvis du derimot klarer å komme deg over de to til tre første ukene med jevnlig aktivitet, vil du straks merke forskjell og se resultater. Da øker motivasjonen og det er lettere å opprettholde treningsmengden å kanskje øke mengden etterhvert. 

Nå hadde jeg egentlig bare tenkt å ha tre tips (selv om det egentlig er tusen ting jeg kan si), men jeg kom på hvertfall én ting til som jeg vil presisere og som jeg vil at alle skal tenke på.

"Du trenger ikke være best". Med alle de trenings- og kostholdsbloggene som finnes her ute nå, og med alle de avisforsidene som florere av hvordan bli fast, fit og fabulous på 1-2-3. Er det lett glemme at vi alle er forskjellig, har individuelle forskjeller og ikke alle er like gode på alt. Det er viktig å ikke måle seg selv opp mot alle andre. Hver og en av oss er unike og det som passer for noen trenger ikke fungere for alle andre. f eks  har jeg toppen løpt én mil på mølla 4 ganger i mitt liv. Jeg hater å løpe lenge, og i tillegg kan jeg ikke løpe lenge på grunn av et skadet kne. Samtidig opplever jeg ikke at den treningsformen gir meg de beste resultatene. Mange av dere sender meg e-post og lurer på hvordan dere skal bli maratonløpere å klare flere mil i uken. Men hvorfor tror dere at dette er fasiten for en bedre kropp? Det er faktisk ikke det. Som nevnt over, vi er alle forskjellige å når mål på ulike måter. 

 

2. Hvor mange økter trener du i uka?

Mitt mål er fem økter i uken. Dette varierer riktignok fra uke til uke da jeg noen ganger har mer på agendaen enn andre uker. Jeg syntes det er viktig å sette realistiske mål hver uke. De ukene hvor jeg har ekstra mye kan jeg si meg godt fornøyd med tre økter. Andre ganger kjører jeg på med seks økter fordi formen og timeplanen sier ja takk til det! :) Det viktigste er å prøve å legge opp et opplegg som passer resten av livet, men som samtidig får deg til å oppnå det du ønsker,  mener jeg! For min del innebærer det ofte harde økter før sola står opp...

3. Hva syntes du om trenden om at jenter gjerne skal trene styrke og helst være så langt ned i fettprosent at magemusklene syntes? For min del har jeg alltid likt å trene, men nå føler jeg ikke lengre at det er nok å bare trene og spise sunt. Trening er liksom ikke verdt noe før det syntes at jeg trener, med det mener jeg en "deffet" kropp med synlige muskler. Jeg merker at denne tankegangen ikke er bra for meg. Har du noen tips til hvordan man kan verdsette seg selv slik man er?

Jeg begynner med å svare på ditt første spørsmål: Jeg syntes det er fint at idealet flytter seg fra kun det syltynne til at det er fint å ha litt muskler. Jeg syntes derimot ikke at det er fint med fitness-trenden som tydeligvis er en hit nå. Magemuskler som syntes eller ei spiller ikke så stor rolle for meg. Jeg syntes det er fint å være trent, men six-pack er aldri noe jeg kommer til å strebe etter. Helt ærlig syntes jeg ikke det er et vakkert syn på kvinner...

Kvinnene på bildet under er også veltrente, men musklene er ikke like synlige. 

Ingen av disse bildene er symbol på noen perfekte kropper. I mine øyne opplever jeg dem som veldig forskjellige og fine på hver sin måte. Det er viktig å ikke måle seg med alle andre hele tiden. Det er ingen som er like og alle har verdifulle styrker og svakheter. 

Når det gjelder dette med å være fornøyd med seg selv. Enten trenden er formfull, syltynn eller topptrent vil de fleste føle at de ikke strekker helt til. Dessverre.  Det er akkurat det som i mange tilfeller er problemet med forbilder og idealer. Media vil alltid skape et inntrykk av hva som er perfekt, og vi kvinner vil nok til all tid strebe etter å oppnå dette. 

Jeg hadde en forelser senest denne uken som fortalte oss hvor viktig det var å elske seg selv. Ja, det er en klisje, men den er utrolig viktig! Det hele handler om å ignorere "ego". Ikke vår egoisme, men den lille stemmen inni oss som til stadighet forteller oss hvor dårlige vi er som mennesker, den kan kalles "ego".  Jeg opplever ofte at jeg står foran speilet å finner feil på meg selv. Det er ganske normalt blant oss jenter, og gutter også faktisk... Hva er det egentlig som skjer akkurat da? Hva er det den lille stemmen i hodet sier? Hvorfor sier den det? Hvorfor vil den ødelegge min dag og dra meg ned i søla, sende meg ut gjennom døren med null selvtillit? Har du noen gang reflektert over dette? Det er nemlig dette som er "ego". Det fine er at vi kan velge hvordanvi vil takle det! 

Etter at du har sett en dame med en kropp du definerer som drømmekroppen, kan du stille deg selv spørsmålt: De overarmene, den magen, de puppene? Er det mer verdifullt og bra enn det du har? Hvorfor er det det, hvem er det som bestemmer at noe er bedre enn noe annet?! Mesteparten av disse opplevelsene og meningene sitter i vårt eget hode. Det er "ego" som forteller oss dette. Den lille stemmen inni oss som ønsker å trekke oss ned, fortelle hvor dårlige vi er, hvor tykke vi ser ut, hvor mye for mye vi har her og der, eller hvor lite vi får til i livet...

 Dersom du ikke kan elske deg selv, kan du heller ikke la andre slippe inn og elske deg. Nå dreier ikke dette seg om at man skal bli en person som går rundt i verden å tror at man er verdensmester og bedre enn alle andre, men man skal derimot klare å se på seg selv om et flott og ressurssterkt  menneske. Er du frisk? Du puster og hjerte banker? Da er du er verdifullt menneske, på lik linje med alle andre. Kanskje banalt, men sånn er det.

Jeg tror at den eneste måten å bli fornøyd med seg selv på, er å lære seg å takle og bli venn med "ego". Samme hvor rart det høres ut! Neste gang du opplever at den lille stemmen i hodet begynner å fortelle deg hva som er galt med deg, skal du stoppe opp å lytte. Hva er det den sier egentlig? Den snakker jo bare tull, og du vet at den gjør det for å få deg til å føle deg verre... Hvis du blir bevisst på at denne lille stemmen i hodet ikke er deg, for det er den ikke, kan du la den prate litt også kan du ta over å avslutte samtalen med at du faktisk vet bedre! Stakkars lille "ego", den vil bare krangle og skape dårlig stemning i hodene på oss. Ikke la "ego" bestemme hva som er rett og galt, stygt eller pent. Hør på hva den har å si, men husk at du kan le av det for det er ikke sant uansett.  JO oftere du klarer å le av det, jo fortere vil "ego", den lille stemmen, bli mer og mer fraværende og du vil bli i stand til å oftere se alle de flotte sidene ved deg selv. 

Jeg vet at dette kan ses på som et dypdykk i psykologien, nærmest kognitiv terapi, men det er jo det det handler om, å endre et uønsket tankemønster. Det var nettopp det som var meningen, for jeg tror ikke vi kan finne lykken i så mange andre enn oss selv og våre egne tanker. Akkurat disse refleksjonene har jeg blitt drillet i å gjøre de siste seks månedene. På skolen jeg studerer på akkurat nå er det nemlig mye av dette som står i fokus når vi skal lære å bli gode ledere. Tro det eller ei. 

Når alt det er sagt og tilbake til resten av ditt spørsmål: At man trener og spiser sunt handler jo ikke bare om at man skal se bra ut, men også at man skal få en sunn kropp på innsiden. Selv om jeg forstår at dette ikke er motivasjonsfaktoren til de fleste. Som jeg nevnte over, syntes ikke jeg tydelige muskler nødvendigvis er det fineste. At du trener og holder deg i form vil også gi deg en god holdning og en strammere kropp. Dette er veldig vakkert og flott, og bare det er et symbol på at du trener. Jeg forstår godt at du kan bli negativt påvirket av det presset som oppstår om at en "deffet" kropp er det alle ønsker seg. Jeg vet at du ikke er alene om å oppleve det sånn. Sannheten er at de aller færreste oppnår nettopp dette, og det er jo en kjent sak at vi kvinner har vanskeligere for å definere synlige muskler enn menn. Jeg er ganske sikker på at hvis du tar en titt på dem rundt deg, er det veldig få som har nettopp en slik kropp du sikter til. At du har energi til å trene og liker å spise sunt er flotte kvaliteter som vil gi deg mange fordeler hele tiden. Fortsett med dette. Ta det i ditt tempo og ikke gi opp fordi du føler at du ikke blir like god som "alle andre". Sannheten er jo at du er det, du må bare slutte å høre på det lille "egoet" inni deg som ikke vil deg vel. Så enkelt, men likevel så vanskelig. Å verdsette seg selv er også en treningssak, på lik linje med det meste andre. 

 4. Har du noen nye, gode styrkeøvelser jeg kan gjøre hjemme uten noe ekstra utstyr?

Ja, det har jeg. Dersom du ikke så treningsinnlegget jeg lagde i julen med mange gode øvelser for stuegulvet kan du ta en titt på det HER. Ut over det har jeg begynt med to nye øvelser hjemme. Enbens knebøy og  45 graders utfall. 

Enbens knebbøy: Stå med bena i hoftebredde avstand. Løft det ene benet noen cm fra bakken og senk kroppen ned som om du skal sette deg på en stol. Stram magen og rumpa og hold benet strakt. Gå forsiktig opp igjen med benet i luften hele tiden. Gjenta øvelsen 6 ganger på hvert ben. Totalt 12 ganger. 

45 graders knebøy: Denne øvelsen jobber med lårenes innside og nedre del av rumpa. Akkurat der vi vil at det skal bli strammere. Øvelsen er faktisk hyppig brukt blant modeller før de entrer catwalken fordi den skal gi rumpa et perfekt løft. Plasser føttene med god avstand fra hverandre. La tærne peke utover.  Synk ned samtidig som du løfter helene fra bakken. Dette er ikke en behagelig stilling å stå i. Pass på at du kommer ordentlig godt ned med overkroppen hvis ikke kan du avlaste øvelsen og den får ikke den effekten den skal ha. Bli stående i 2 - 3 sekunder, gå tilbake til utgangsposisjon og gjenta 12 ganger. Det kjennes i morgen! 

5. Hvor ofte trener du, hva trener du? Mest styrke eller kondisjon? Beste tips for å gå opp i muskelmasse fremfor fett?

Jeg trener opp mot 5/6 ganger i uken. Jeg trener ca 2 økter styrke og 4 økter kondisjon. Når jeg trener cardio varierer jeg mellom spinning, elipse og å løpe. Samtidig varierer jeg mellom langkjøring som er opp mot en time og kortere intervalløkter på 20 - 30 min med høy intensitet. Jeg liker sistnevnte aller beste, men jeg kan naturlig nok ikke trene dette hver dag. Hjerte har best av å trene variert på både høy og lav intensitet. For å øke muskelmassen er det helt klart styrketrening som gjelder. Jenter er ofte redde for å trene styrke, men faktisk er det slik at muskler forbrenner fett. Jo mer styrketrening jo raskere øker fettforbrenningen. Det er ikke de kaloriene du forbrenner på trening som er av betydning, men heller de du forbrenner de resterende 23 timene i døgnet. Dette bestemmes stort sett av hvor stor musklemasse du har i kroppen. 

6. Kan du skrive et innlegg om treningssko? Hvilke typer passer til hva?!

Det er viktig å velge rett treningssko, spesielt viktig er det dersom du løper. Riktig løpesko er med på unngå at du skader deg eller får feil belastning når du tråkker. Tråkket vårt er nemlig veldig forskjellig, det er derfor viktig å teste tråkket ditt på en tredemølle i butikken før du kjøper sko. Når du tester tråkket skal de ansatte i butikken se hvilken pronasjon foten din har. Pronasjon er fotens naturlige støtdempning. Hos både löplabbet og XXL har du mulighet til å teste fotens pronasjon før du kjøper sko. Det kan godt være at også andre butikker tilbyr det samme. Mitt tips er å gå til en butikk hvor du kan få testet foten din, late som at du skal kjøpe sko og dermed få hjelp til å finne rett modell. Skriv ned modellen eller modellene du får anbefalt og gå deretter til den butikken du vil kjøpe sko i. Noen ganger har jo andre butikker mange flere farger og et større utvalg av samme sko, i tillegg finnes det mange nettbutikker med gode tilbud eller du kan bestille dine favorittfarger fra for eksempel NikeStore i Usa.

// Bilde: loplabbet.no//

Et annet tips er at det er viktig å bytte ut skoene ofte. Akkurat hvor ofte er vanskelig å si, men dersom du løper mye bør du bytte ut skoen én gang i året. Løper du langt med slitte sko kan du få slitasjeskader i bena. Skoen blir dårligere jo lengre og oftere du løper med dem, men også dersom de ligger lenge uten å bli brukt. Sko går rett og slett ut på dato. Faktisk er det slik at noen sliter ut skoene lettere enn andre. Dette er spesielt dem som veier over 85kg, overpronerer (har feilstillinger i foten) eller har for tungt løpesteg. Les mer om valg av riktige løpesko på nrk.no.

1. Adidas, Adistar Ride 4  - HER // 2. New balance 1080 V2 - HER  //  3. Asics Gel-Nimbus 14  - HER // 4. Nike Lunareclipse+ 3 - HER //


1. Asics Gel-Kayano 19 - HER // 2. Nike Structure 16 - HER // 3. New Balance 1260 - HER // 4. Adidas Adistar Salvation 3 - HER //

I tillegg til en løpesko som er helt tilpasset ditt tråkk, kan du ha et par lettvektssko. Disse er fine til korte turer og spesielt intervall trening. Lettvektssko gir deg bedre fart og optimal løpsfølelse. Lettvektssko er derfor ofte brukt i konkurranse ettersom de krever mindre energi å løpe med. En lettere sko kan nemlig resultere i flere minutters forskjell. Ulempen med en lettvektssko er at den kan ha mindre dempning og stabilitet, til tross for at utviklingen er kommet langt og at det nå finnes mange godt dempede lettvektssko på markedet. Dersom du har løpt i mange år, vil musklatur, sener, skjelett og ledd være i stand ti å tåle større belastning og det vil derfor ikke være så stor risiko for skade ved bruk av denne typen sko. Som nybegynner bør du rådføre deg med en ekspert før du kjøper en lettvektssko. 

I tillegg til mine Asics løpesko som jeg bruker på mølle inn og ved lengre løpeturer på asfalt, har jeg et par Nike Free Run +3 som lettvekstsko til småturer og spesielt min favoritt trening intervall i bakke! :)

1. Asics Gel-Ds Sky Speed 3 - HER // 2. Nike Free Run +3 - HER // 3. Newton Gravity - HER // 4. New Balance 890 - HER //

 


11 kommentarer

Trine

03.02.2013 kl.17:45

Bøyer meg i støvet! Du får virkelig sagt det! Alt med måte, klart vi skal trene og føle oss raske og sterke, men vi trenger ikke ha en fettprosent under ti!

Karoline

03.02.2013 kl.17:52

Trine:

Enig :D

Kristine Oline

03.02.2013 kl.18:03

Bra innlegg!

Marte

03.02.2013 kl.18:05

Kjempebra innlegg.

Jeg synes det er bra at du svarte så utfyllende på spørsmålet om hvordan man kan være fornøyd med egen treningsinnsats selv om man ikke har synlige muskler. Dette er noe jeg tenker mye på om dagen selv. Det er fint at sunnhet og styrke har blitt "inn", men det er så rart at hver gang noe er inn, så blir det ekstremt og i tillegg blir det ofte som om det er det eneste rette.

Før, og kanskje til dels enda, skulle alle være veldig slanke. Nå er det plutselig sånn at alle skal være synlig godt trente. Det er så skummelt synes jeg. Man kan aldri bli som andre. Da sier det seg selv at man kanskje heller må streve etter å være det beste man selv kan være, og at idealet heller skulle vært at man skal være sunn, uten at man skal se sånn eller sånn ut.

Marte :)

Kristiane

04.02.2013 kl.06:09

Weee, så bra svart av deg! :) Elsker at du tar deg så god tid på innleggene dine

YV

04.02.2013 kl.19:47

Tusen takk for et langt og utfyllende svar omkring på spørsmålet mitt! Det hjelper så å høre andres meninger omkring dette med fettprosent, muskler, kosthold,trening og selvbilde. Jeg fikk mange tips og råd fra refleksjonene dine :) Det hjelper å høre slikt fra ei jente jeg ser opp til og beundrer, så tusen takk for det! :)

Karoline

04.02.2013 kl.20:52

YV:

Det ble jeg veldig glad for å høre!! Tusen takk for tilbakemeldingen :)

Klem fra Karoline

Tuva

05.02.2013 kl.08:41

Du er fantastisk. Elsker jobben du legger ned i bloggen, og du må vite hvor motiverende det er å finne tips, råd og jordnære tanker fra denne siden. Makes my day.

Karoline

05.02.2013 kl.09:02

Tuva:

Åå så koselig tilbakemelding, Tuva! Du gjør min dag også :D
Ha en fin dag!
Klem K :)

sigrid

05.02.2013 kl.17:26

Hei Karoline!

Sitter nå i innspurten med særemnet i norsk jeg skal ha fremlegg om i morgen. Jeg har dristet meg ut i og prøve å forklare hvordan samfunn vi egentlig har blitt i dag. Jeg ville bare si at dette var et veldig bra innlegg, og at du hjalp med litt med hvordan jeg skulle gjøre dette da :)

Forsett med å være slik du er:) Jeg synes du er et sunt og flott forbilde for oss i lille Norge ;)

Karoline

05.02.2013 kl.17:28

sigrid:

Så spennende, Sigrid! Lykke til med fremlegg i morgen, og du så glad jeg blir for å høre at du lar deg inspirere av meg :D Det er kjempe koselig!
Takk for at du stikker innom!

Klem fra Karoline :)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits