Leve

Jeg fikk mange fine tips og hint av dere om hva dere ville lese mer om, og det var sannelig ikke lett å velge ut en jeg skulle premiere. Det var en kommentar som jeg festet meg ved tidlig og som skilte seg ut, og det er den jeg har valgt å premiere. Likevel har jeg, som jeg nevnte i går, skrevet opp alle tipsene i to do listen min og jeg er allerede godt i gang med å lage både ny treningsvideo, og tips til 17.mai frokost! Jeg vil jo bare at dere skal bli fornøyde, så jeg skal jobbe for at alt kommer ut på løpende bånd i tiden som kommer.

 En søt leser skrev dette som kommentar til mitt innlegg om tips til blogg innlegg:

 "Skriv om å LEVE!"

Og det skal jeg gjøre, på min måte.

 

Alle disse dagene som kom å gikk, visste du at det var selve livet?! Du har sikkert, akkurat som meg, lagt bak deg en del joggeturer i løpet av det siste året. Har du noen gang flyttet tankene dine fra fokuset på å komme til mål eller gi deg selv den riktige peppen, til å fokusere på føttene dine? Hvordan de lander mellom hvert raske steg, hvilken del av foten som faktisk treffer bakken først og ikke minst hvordan hvert steg dytter deg fremover?! Begynner du å fokusere på det, er du ganske enkelt i gang med "gå-meditasjon" og oppmerkosmhetstrening. 
  I en alder av 24 år, har jeg ennå ikke lært meg å prioritere tid. Jeg har fortsatt problemer med å forstå at å logge inn i nettbanken for å overføre penger tar lengre enn 2 minutter (tekniske problemer er ikke et fremmedord i 2012). Jeg har til gode å lære meg at å klemme inn en treningsøkt kl 17 når du skal være et sted kl 18:30 spimpelten ikke går, selv om treningsøkten bare skal ta 30 min. Rett og slett fordi det er så mye annet før og etter som tar skrekkelig lang tid... Likeså sliter jeg med å lære meg at "å pakke vesken" før en tur ut ofte er en like omfattende jobb som å føne og sette opp håret... ergo bør det beregnes minst 12 og ikke 2 minutter til den saken. Hvordan er det med deg?! Har du lite tid til overs i blant?! Svarer du på e-post på trikken eller spiser mellommåltidene mens du løper?! ...Kunne tenke meg det ja.
  Jeg tror det finnes et stort, nasjonalt problem, som ikke mange har begynt å gjøre så mye med ennå. Nettopp det å huske på å stoppe opp å kjenne at man lever. Vi stresser fra det ene til det andre. Vi vil være perfekte på alle områder og dersom vi ikke lykkes med alle to do'ene vi ser for oss at vi bør rekke i løpet av en dag, har vi misslyktes. Det er ingen ting i dette samfunnet som kommer til å gjøre oss mindre stressa de nærmeste årene. Bare det at vi forteller hele verden hva vi gjør til enhver tid i bilder eller tekst gjennom blogg, instagram, twitter eller facebook er en stor stressfaktor. Vi kommer nok ikke til å få bedre tid i årene fremover. Når jeg tenker meg om kan jeg ikke skjønne at jeg skal rekke noe av det jeg gjør i dag om 10 år. Dersom vi kunne lære oss å benytte tidspunkter gjennom dagen til å koble av og bli oppmerksomme på oss selv og vårt liv, vil det kanskje både senke stressnivået og skape en større følelse av lykke? Hvorfor skal det være slik at vi nesten må dø for å forstå at vi skal sette pris på livet?! Det holder vel at vi titter opp på skyene, lytter til fuglene eller kjenner etter hvor deilig det er når varmt vann fra dusjstrålen treffer huden? 

 

 Jeg tror gå-meditasjon er en løsning. Når du er ute å går, trenger du egentlig ikke tenke så mye på hva du skal eller hvor du har vært. I denne situasjonen kan du konsentrere deg om føttene dine, og hvor fint det er at de kan flytte deg fra et sted til et annet. Høres rart ut? Ja, men det er noe i det. Det er jo fantastisk at vi kan bruke føttene våre til å komme oss frem! La tankene konsentrere seg om hvordan føttene dytter deg fremover. Kjenn etter hvilken del av foten som treffer bakken først og hvordan foten lager en rullerende bevegelse som skyver deg fremover. Dette er oppmerksomhetstrening og det bidrar til at vi blir mer tilstedet i våre egne liv. Du vet sikkert hvordan det er, å stresse av sted til et møte du nesten er sikker på at du ikke vil rekke. Tankene er et sammensurium og du fokuserer mer og mer på at dette ikke kommer til å gå. I en slik situasjon vil det være både stressdempende og mer meningsfylt å fokusere på noe helt annet. Nemlig det som fører deg fremover: føttene. Gå-medistasjon har faktisk blitt mer og mer populært de seneste årene og du kan til og med gå på kurs for å lære dette. Kurset kalles Mindfullness.  Et annet fenomen jeg har tenkt over den seneste tiden, er fokus på "ikkevondter".

 Du vet hvordan det er å få vondt i hodet på et ubeleilig tidspunkt. Eller når kneete eller foten gjør vondt på en joggetur du har sett frem til i flere dager. Når du først har oppdaget "vondten", fester den seg ganske raskt på hjernen og en fokuserer mer og mer på at noe ikke er som det skal. Vi er veldig gode til å oppdage disse "vondtene", det er rett og slett et instinkt hos oss mennesker! Det er selvfølgelig en fordel at vi gir en "vondte" litt oppmerksomhet. Vi skal tross alt ta det på alvor dersom noe kanskje er alvorlig galt, men for de fleste av oss er disse små smertene noe som passerer forbi, men som likevel vies unødvendig mye oppmerksomhet. Det samme gjelder stress. Vi er gode til å oppdage stresset og la det som fører til stress ta stor plass i tankevirksomheten vår. Tenk om vi kunne kjenne like godt etter og bli like oppmerksomme på de gode følelsene og hvordan det er når kroppen er helt avslappet! Det er ikke det at vi skal sitte å kjenne etter hele tiden, men dersom man faktisk stopper opp og tenker etter når noe er virkelig bra, når vinden kjennes behagelig mot huden eller stolputen er myk under deg, og pusten beveger seg rolig inn og ut av nesen, bidrar man til å booste små, positive opplevelser i hverdagen. Etter en periode med dette fokuset vil det bli mer naturlig for hjernen å fokusere på disse tingene i flere situasjoner og faktisk registrere at noe er godt. Det sies ofte at god helse eller et godt liv er fravær av smerte eller sykdom. Det er ikke en spesielt god definisjon, mener jeg. God helse bør heller defineres som opplevelsen av at man har det godt. Et liv er vel ikke godt før man er i stand til å nyte det? Og da innebærer det i stor grad å nyte de små tingene, for det er dem det er flest av.  

  I et samfunn med et konstant jag etter det perfekte og hvor forbildene nesten er uoppnåelige, vil kanskje vår generasjon ende opp som mange ulykkelige sjeler på sykehjem om 50 år? Jeg kommer nok aldri til å finne roen for å sette meg ned å meditere, men å gjøre det mens jeg går er noe ganske annet og overraskende behagelig! Å lære meg å fokusere på gode ting gjennom dagen, registrere at pusten er rolig og upåvirket av stress, samt å kjenne etter i en situasjon hvor jeg over hodet ikke ville registrert min egen kropp til vanlig, er en teknikk jeg har begynt å bruke mye. Det tar tid å få teknikker av disse typene under huden, men det føles veldig deilig når jeg opplever at det kommer av seg selv i ny og ne. Samtidig gir det straks en følelse av kontroll i en stresset situasjon, og det er veldig positivt. 

Tenker du over at du skal nyte de små øyeblikkene i hverdagen eller bare kjenne etter at du lever og har det fint?!


8 kommentarer

Caroline Køster

07.05.2012 kl.16:07

Så mange fine ord! Selv mener jeg at et godt liv med god helse kommer innenfra, og at man derfor må tenke på de små og spesielle øyeblikkene. Man lever i nuet, så ta godt vare på det(mener jeg hvert fall) =)

I dag har jeg satt pris på gode stunder med venninner og familie. Spesielt at broren min lagde middag til meg i dag. Dette var virkelig koselig! Hva har du satt pris på i det siste? :))

Sigrid

07.05.2012 kl.16:41

Tusen takk for dette innlegget Karoline! For meg som alltid streber etter å være best og flinkest hele tiden, fikk du meg til å tenke på noe. Sitter her og skal ha praktisk prøve eksamen om 2 dager, og gruer meg noe sinnsykt.. Det du skrev nå fikk meg til å tenke litt: Ja det gikk ikke så bra forrige gang, og ja, det har en del og si for karakteren i faget. Men hva så? Det er bare en liten del av livet.. Som takk for inspirerende ord skal jeg om ikke så alt for lenge gå en tur med hunden min, og kjenne på våren som kanskje kommer hit jeg bor også, og leve litt.

Mari

07.05.2012 kl.19:21

Takk! Dette var akkurat det jeg trengte å høre akkurat nå :)

Elize

07.05.2012 kl.20:02

Det är så sant det du skriver, och sättet du har beskrivit livet på här är fantastiskt! Du är så duktig vännen <3 Det var en bra tankeställare, för att just ta sig tid, uppleva det som sker här och nu, och ha ett positivt fokus är saker vi måste påminnas om, om och om igen! Glad i deg!

Svanhild

07.05.2012 kl.21:47

Flott innlegg!

Lurer på om du kan lage innlegg om joggesko? Vurderer kjøp av nye sko og ønsker tips fra noen som vet hva de snakker om. Mange fine som finnes der ute :)

Runa

07.05.2012 kl.22:09

For et fantastisk innlegg! Var veldig inspirerende, og fikk meg til å tenke mye! Skal prøve gå meditasjonen! :D

Minda

07.05.2012 kl.22:21

Herlig innlegg!

Takk<3

Viktoria Marie

10.05.2012 kl.10:18

Utrolig bra tekst! Jeg prøver å bli flinkere til leve, og nyte de små øyeblikkene og tingene i livet. Det er veldig ofte at jeg tenker på bena når jeg går, eller jogger, og det funker jo. Artig med det! I tillegg så tar jeg meg alltid noen minutter hvor jeg står i dusjen, og bare nyter det varme vannet, nyter å ta på en deilig pysj, nyter rent sengesett. Flere ganger jeg er alene hjemme pleier jeg å lukke opp et vindu, så sitter jeg å ser ut på bilene som kjører, himmelen eller fuglene. Bare hører på lydene og lar tankene vandre fritt. Det er så utrolig deilig, og da føler jeg meg levende :-)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits