Ukens spørsmål: Sukkersøtt

Det første som slo meg da jeg bestilte mat og drikke i New York, var hvor "gode" de var til å opplyse om antall kalorier i hver enkelt rett. Uansett om du bestilte kaffe på Starbucks eller middag på en restaurant, sto det i kursiv hvor mange kalorier retten inneholdt. I USA er opplysning om kalorier og kaloriforbruk blitt en del av samfunnet, og uansett om du skal unne deg en godbit eller innta noe sunt får du opplysning om akkurat dette. Samtidig er de veldig god til å fortelle deg hvilke alternativer som er fett frie. Low-fat er et alternativ i alle situasjoner og skinny milk er populært hos Starbucks. Men hva med alt sukkeret?! Det er ikke lengre fette, men sukkeret som de siste årene har fått skylden for fedmeproblematikken. Og dette er ikke uten grunn! At noe er fettfritt, men derimot inneholder store mengder sukker, er noe det ikke opplyses om i USA hvert fall. Den siste tiden har det jo vært mye mas om lavkarbo. Karbohydrater ut, fett inn. Jeg har tidligere sagt litt om hva jeg mener om dette, og grunnen til at jeg har problemer med å ta dette kostholdet 100% inn i mitt liv, er fordi jeg er opptatt av at det finnes nyanser. Det er ikke uten grunn at sukkeret får skylden for fedemeproblematikken. Sukker lagres nemlig som fett i kroppen, og i tillegg til dette gir det humørsvigninger, økt matlyst, og bremser opptaket av viktige næringsstoffer. Jeg kan gå så langt som å si at sukker er gift, hvert fall i store mengder! Og det er derfor mange gode grunner for å bremse inntaket av dette. Når det er sagt, er ikke fett noe jeg mener at kostholdet heller utelukkende bør bestå av. Fett har flere positive sider enn sukker, men fett kan også være skadelig i store mengder og hvert fall hvis en velger galt fett. Eksempler på fett jeg mener man bør holde seg unna er palmefett, som gjemmer seg i mange norske produkter, samt store mengder mettet fett. I tillegg til dette skal man huske på at fett gir kroppen veldig mye energi. Dersom du ikke har et høyt aktivitetsnivå i løpet av dagen, vil ikke store mengder fett være så gunstig når det kommer til utslag på vekten. 

Men sukker og søte saker er jo så godt! Så hvilket sukker bør vi velge?!

Frukt: Etter at lavkarbo ble et faktum, er det flere og flere som har redusert inntaket av frukt. Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt i løpet av en dag. Frukt inneholder mye søtt fruktsukker, og det er dette som er grunnen til at det bør inntas i mindre mengder enn for eksempel grønnsaker. Det er derimot viktig å huske på at frukten inneholder mange viktige vitaminer, så det er ingen grunn til å droppe dette på samme måte som man bør dropper godteri. Noen frukter inneholder derimot mer karbohydrater enn andre. Eksempler på dette er banan og druer. Banan er et supert supplement etter en treningsøkt, men dersom du bruker dette i din smoothie daglig kan det være en fordel å vende seg til å unngå dette. Hvert fall dersom smoothien ikke brukes i forbindelse med trening. Rene bær smaker mye bedre alene, i en smoothie.  
Sukrin: Sukrin er et naturlig søtningsmiddel som inneholder 0 kalorier. Erythritol (Sukrin) finnes naturlig i bl.a. pærer, druer,  meloner og sopp. I tillegg finnes det i fermenterte matvarer, som ost, vin og soyasaus. Sukrin regnes som et karbohydrat, men oppfører seg ikke som andre karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin benyttes ikke som energi i kroppen, men utskilles ubrukt gjennom urinen. Sukrin er derfor et smart alternativ dersom du vil unngå ekstra karbohydrater og store mengder sukker i matlaging, kaker og desserter. Det du derimot skal være litt oppmerksom på, er at sukrin kan gi en "kald" bismak, noe som for mange kan være litt uvant i starten. Dersom du skal bake med sukrin bør du redusere mengden i forhold til den mengden hvitt sukker du blir bedt om å bruke. Personlig har jeg ennå ikke klart å vende meg til smaken på sukrin sukker, men bruker heller sukrin melis, som jeg personlig opplever at oppfører seg annerledes på smak. Sukrin sukker og sukrin melis får du kjøpt i helsekostforetninger, men også mange dagligvarebutikker som Meny, Ica og Kiwi. 


Xylitol: Xylitol eller bjørkesøt er det samme, og det fungerer på samme måte som sukrin. Fordelen er at det ikke gir den samme "kalde" bismaken, og jeg bruker den derfor rett på risengrynsgrøt hvis jeg for eksempel skal spise det. Xylitol gir litt mer karbohydrater enn sukrin. Men inneholder fortsatt hele 75% mindre karbohydrater enn sukker, det forbrennes langsomt og skaper ikke svingninger i blodsukkeret som vanlig sukker gjør.  Xylitol er en naturlig substans som finnes i fiberrike grønnsaker, frukt og løvtrær som blant annet bjørk. Jeg foretrekker xylitol/bjørkesøt fremfor sukrin fordi det ikke gir den "kalde" bismaken. Du finner xylitol/bjørkesøt i helsekostbutikker, men jeg vil anbefale deg å kjøpe det HER (for rabatt se nederst i innlegget). 


Yaconsirup: Dette er et av de produktene mange av dere rynker på nesen for når jeg begynner å nevne det i oppskrifter. Jeg forstår at dette er noe nytt og annerledes og som sikkert kan virke skremmende når du ikke har prøvd det før. Men dersom man gir det en sjanse (noe jeg har gjort det siste året), opplever du sikkert at det slettes ikke var så verst likevel. Å tilsette naturlig produkter i maten, som ikke er kjemisk behandlet og som gikk gir deg ekstra kalorier, karbohydrater eller andre bivirkninger, men som heller bidrar med næringsstoffer og litt søt og god smak er vel bare en fordel?! Det syntes hvert fall jeg. Yaconsirup har lav GI, inneholder antioksidanter, gir bedre fordøyelse og har positiv effekt på tarmens bakterieflora for å nevne noe. I tillegg har kliniske studier vist at daglig inntak av yaconsirup har vektreduserende virkning. Jeg bruker Yaconsirup i smoothis, shaker, på havregrøten, over is eller sammen med cottage cheese. Jeg bruker det også i kaker, brød etc. Yaconsirup kan rett og slett brukes når du vil oppnå en søtere smak.  Det er et flott alternativ til f. eks honning, som i seg selv bidrar med mye karbohydrater. Yaconsirup får du tak i helsekostbutikker, men også dette anbefaler jeg deg å kjøpe HER.  
Palmesukker: Jeg har aldri prøvd palmesukker eller kokospalmesukker som det også kalles. Det jeg derimot har lest om dette, er at det er veldig søtt og egner seg derfor ypperlig i kaker og desserter. palmesukker har en GI på 35, dette er ikke så veldig mye sammenliknet med hvitt sukker, men det er mye høyere enn de andre alternativene jeg har snakket om her. Fordelen med dette sukkeret er likevel at det ikke ødelegger for opptaket av andre næringsmidler i kroppen og at det inneholder viktige næringsstoffer som kalium, magnesium, sink og jern, samt vitamin C og noen B-vitaminer. Med dette forstår dere kanskje hvorfor jeg har blitt fristet til å velge noen litt andreledes produkter enn sukker? Rett og slett fordi den samme (kanskje enda bedre) søte smaken oppnås uten at det er fare for noe annet og i tillegg får man i seg mange gode næringsstoffer! Jeg skal derfor prøve meg på palmesukker neste gang jeg skal bake muffins eller noe annet søtt. En annen god grunn for å velge palmesukker er at det er mye mer miljøvennlig enn hvitt sukker. Kokosnøttpalmene produserer nemlig 50 - 70% mer sukker på kvadratmeteren, sammenliknet med rørsukker. Når man vet hvilken enorm omsetning det er av sukker i verden i dag, er det kanskje noe å tenke over...
Splenda: Splenda er et kjemisk fremstilt sukker, og har derfor et E-nummer. Dere har sikkert sett én eller to oppskrifter her på bloggen hvor jeg har benyttet dette søtningsmiddelet, men det er noe jeg ikke skal fortsette med. Grunnen til at jeg kjøpte det i utgangspunktet var at jeg ikke fikk tak i sukrin eller xylitol og jeg måtte derfor ty til dette. Splenda er 400 - 800 ganger søtere enn sukker og det at det er kjemisk fremstilt er noe som ikke gjør det særlig fristende å spise. I tillegg har svenske forskere antydet at dette kan være et kreftfremkallende stoff, noe som fortsatt gjenstår å finne ut helt sikkert. Jeg velger uansett å avstå fra dette da det finnes så mange andre gode alternativer. 
Stevia: Stevia er en urt, og den er hele 300 ganger søtere enn hvitt sukker. Stevia bidrar ikke med kalorier og ikke meg karbohydrater. I butikken finner vi stevia i ulike varianter. Som hvitt pulver, og som mer naturlig organisk grønt pulver. Begge typene er like søte, men de er behandlet forskjellig. Den hvite typen er kjemisk behandlet. Det er forstålig nok, når en grønn urt skal bli hvit... Det organiske, grønne pulveret er derimot bare knuste urte blader, dette er derfor å foretrekke, men når det kommer til stevia syntes jeg personlig at begge typene er like fine å bruke, det er jo fortsatt naturlig. Den grønne fargen på det organiske pulveret kan være litt skremmende, men husk at du skal bruke så lite at det ikke kommer til å sette farge en gang! Lover. Stevia kan du også kjøpe HER. Nå har jeg skrevet litt om hvilke søtningsmidler jeg foretrekker og hvilke jeg vil unngå. Selvfølgelig er det viktig å huske på at vanlig hvitt sukker ikke er farlig i moderate mengder, og man skal ikke bli fanatisk. I kaker, cupcakes, cakepops og andre godsaker syntes hvert fall jeg at det er helt ok at det er litt hvitt sukker. Problemet oppstår når maten vi spiser gjennom hele dagen domineres av et stort innhold sukker, og det er dette vi kan gjøre noe med ved å ha alternativer i skapet. Samtidig blir søtsuget automatisk mindre når kroppen vendes til å ikke få så store mengder sukker. Disse produktene kan være med å bidra til dette. Dersom du vil handle på iherb.com og få $5 i avslag på første ordre, kan du bruke rabattkoden BOC065. Les mer om hva jeg har skrevet tidligere om iherbshopping HER.


20 kommentarer

Oda

23.04.2012 kl.23:09

Takk for tips, men skal fortsette å spise banan med veldig god samvittighet! Kjenner irritasjonen bygge seg opp når det ikke lenger er "lov" med frukt. Selv tviler jeg på at årsaken til den stadig økende utbredelsen av fedme ligger i folks inntak av frukt (banan og druer...). Tør til og med å påstå at et økt inntak av frukt kan redusere antall overvektige... men et slikt synspunkt er vel mulighens bannlyst nå i disse lavkarbodager.

Camilla

23.04.2012 kl.23:10

Jeg skjønner at visse teorier og ting man lærer på skolen sitter veldig godt fastbrent i hjernen.. men når det da kommer store studier som motbeviser dette, som f.eks. at mettet fett ikke er farlig.. hvordan ser du på det da? Velger du bare å ignorere det? Selv Nasjonalt Råd for ernæring har innrømmet at "mettet fett fører til hjertesykdom"-teoriene er helt feil. Jeg er helt enig at fett ikke nødvendigvis er gunstig på vekten fordi det er så energirikt.. men det er da for all del ikke farlig :)

23.04.2012 kl.23:21

Masse gode råd her Karoline:)

Mvh Jon

Kristiane

23.04.2012 kl.23:21

Du er flink, utrolig lærerikt! Jeg skal kutte Splenda´en bent ut! Enig med at sukrin gir sånn kald bismak, så jeg skal bestille Stevia på iherb når de får det inn igjen.

Jeg har blitt så glad i bloggen din, du gir meg skikkelig motivasjon til både å trene og leve sunt. Jeg har alltid spist ganske sunt, samtidig som jeg er glad i mat (og lage mat), og jeg blir like glad hver gang du disker opp med noe nytt. Jeg synes det er flott at du har fokus på det å trene og spise for å være sunn og frisk, ikke nødvendigvis bare for å være tynn. Jeg skal innrømme at mitt fokus var litt mer i den retningen før, men du har faktisk bidratt til å endre mitt syn ganske mye. Du ser så bra ut, pen, velkledd, veltrent, slank og sunn:) Synes jeg måtte skryte deg litt opp i skyene, jeg får tross alt veldig mye ut av å lese bloggen din hver dag:) Liker forresten at du har veldig variert innhold, vet liksom aldri hva som kommer, hehe.

Klem fra meg!

Martheparthe

24.04.2012 kl.07:42

Kjempebra! Endelig noen som rydder opp i kostholdsforvirringa.

Har ikke fulgt bloggen din så lenge, men hva med å skrive litt om hva kroppen faktisk bruker de forskjellige næringsstoffene til? Personlig fikk jeg en stor aha-opplevelse med tanke på lavkarbo, da jeg lærte at det er hjernens viktigste brennstoff. Uten at jeg har blitt anti-lavkarbo for det.

Du er flink til å legge frem næringsfakta på en måte så helt vanlige folk skjønner poenget - og uten hjernevastendenser. Alt for mange som prøver seg på en "lettvint" måte til en smalere midje og "sunnere" liv.

Mer om sunn mat! Hilsen biolog

Karoline

24.04.2012 kl.07:54

Martheparthe:

Tusen takk for god tilbakemelding!! :)

// K

Karoline

24.04.2012 kl.07:55

Kristiane:

Så koselig at du vil skryte litt, ikke hver dag man får det! Jeg ble veldig glad for å høre at du får inspirasjon og syntes det er gøy med variasjon, er jo gøy å skrive om litt forskjellig i løpet av en uke! :)

// K

Karoline

24.04.2012 kl.07:56

Anonym:

Tusen takk :)

// K

Karoline

24.04.2012 kl.08:01

Camilla:

Jeg trekker blant annet frem palmefett som noe man bør være oppmerksom på...
Det er vi vel enige om?!

// K

Karoline

24.04.2012 kl.08:06

Oda:

Jeg er enig i at fokuset på frukt har blitt helt forvrengt. Når det er sagt, er Norge og Sverige på topp i verden når det kommer til å spise bananer. Mitt poeng her handlet egentlig om at banan ikke er den beste frukten man kan velge, dersom man er opptatt av å få i seg frukt... Noen spiser flere bananer i løpet av dagen, noe jeg mener man kan passe seg for.

// K

24.04.2012 kl.08:58

Hei:) Vet du hvor mye sukker en maks bør innta i løpet av en dag? Føler jeg hører så mye forskjellig. Veldig kjekt med slike innlegg!

Susanne

24.04.2012 kl.09:13

Veldig fint og lærerikt innlegg. Jeg baker veldig sjeldent (mest på grunn av altfor liten plass på kjøkkenet), og tenker derfor at å bruke sukker de få gangene ikke er så farlig. Men skal jeg begynne å bake mer, er det absolutt noe å tenke på. Ikke minst når man får barn osv.

Jeg leste et sted at stevia ikke har vært lov i Norge, men at det er lov nå? Stemmer det? Norge er jo ofte litt forsiktige i forhold til andre land med "ukjente" ting. Kanskje det blir mer vanlig å finne det i butikkene etterhvert?

Vil disse produktene trigge søtsuget slik som sukker gjør? Det er noe jeg merker veldig til selv, at hvis jeg spiser sjokolade på lørdag, så har jeg lyst på det to-tre dager etterpå.

Fra tjukk til smukk

24.04.2012 kl.09:20

Angående frukt så må vel folk finne ut av det selv. Mange opplever søtsug når de spiser frukt, og da må det være lov å kutte ut det, uten å få skyllebøtter av folk som vil spise frukt. Det er jo ingen som sier at folk som fungerer bra med frukt skal kutte det ut. Ikke engang fordi at man spiser lavkarbo.. Det finnes nyanser innenfor lavkarbo også, så å gå til angrep på hele greia blir litt feil, synes nå jeg.

Hilsen en som også er opptatt av nyanser og som klarer å være det OG spise lavkarbo samtidig.

Karoline

24.04.2012 kl.10:41

På linken til stevia pulveret på iherb, står det at det er 1,5 kcal pr. 1/2 ts. Er ikke stavia kalorifritt da?! Er veldig forvirret nå, er det noen som kan svare på dette?!

Therese

24.04.2012 kl.11:31

Tusen takk for tips!

Jeg skjønner ikke hvorfor man skal velge sukker, når man kan velge alternativer som smaker likt, men som inneholder mye mindre kalorier og er mindre skadelig? Vet du noe om hvordan er disse type søtningene er for tennene? Når jeg kjøper f.eks sukkerfri sjokolade i butikken er disse tilsatt av søtningsmiddel som maltinol, vet du noe om det? :)

klem

Camilla

24.04.2012 kl.13:55

Ja, det er vi enige om! :)

De to første episodene av "the skinny on obesity" er verdt en titt :)

http://www.youtube.com/watch?v=h0zD1gj0pXk

Maja

24.04.2012 kl.14:45

Hva er forskjellen mellom agave og yacon? Og er ikke agave et godt alternativ?

Thea

24.04.2012 kl.18:46

Herlig innlegg!

Jeg er egentlig en liten motstander av ekstrem-kosthold (kutte helt ut noe), og holder fast ved et "vanlig" norskt kosthold, og alt med moderasjon. Likevel er det små ting jeg snart føler meg klar til å implementere. Vi lager mat fra bunnen og spiser sunt og variert. Fellen for meg er nok kvelskos; den er ikke kun på lørdager.

Forstår jeg deg rett, i at du mener at Sukrinmelis eller xylitol er beste erstatter for sukker i bakverk (det er jo stort sett da man bruker sukker)? Forstår jeg må teste selv, men merker man stor forskjell i smak?

Som Martheparthe hadde jeg satt pris på et innlegg om hva kroppen bruker ulike næringsstoffer til, jeg sitter ikke med så mye kunnskap og hadde funnet dette nyttig.

Dessuten hadde det vært til stor nytte med et innlegg om hvordan man kan gjøre enkle endringer i kostholdet, for å komme ut med helsegevinst. Eks her vil kanskje vært å bytte sukker mot noe av det overnevnte? Selvsagt åpenbare ting som å spise fisk et par ganger/uke også.

PS Det heter kalorier, ikke kalLorier ;)

Takk for flott blogg, Karoline!

Karoline

24.04.2012 kl.19:14

Anonym:

Offentlige myndigheter anbefaler at maks 10% av det daglige energiinntaket bør komme fra sukker. Dette tilsvarer ca 55 gram for en kvinne og 70 gram for en mann. Til sammenlikning kan man si at en halv liter brus inneholder 50 gram sukker...

Personlig syntes jeg dette er mye, men når vi vet hvor mye sukker som faktisk befinner seg i mange norske matvarer (yoghurt, musli, saft, syltetøy, is-te, kaffe mocca, etc. etc.) Er det fort gjort å få i seg denne mengden i løpet av en dag, og gjerne mer også!

//K

Karoline

24.04.2012 kl.19:16

Susanne:

Stemmer at Stevia ikke har vært tillatt i Norge inntil nylig faktisk. Det har derimot vært mulig å selge det som dyrefor, det vet jeg at mange butikker har gjort...

// K

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits