Rosa for Mamma

Oktober er måneden hvor det settes fokus på en av de sakene som står mitt hjerte nærmest. Brystkreft. Jeg har opplevd brystkreft på nært hold. Mamma ble rammet av brystkreft da jeg bare var 11 år, og selv om hun ble helt frisk, vil det at hun fikk en dødelig sykdom, prege meg resten av livet... 

...Jeg kan huske da mamma fikk brystkreft. Jeg husker den dagen hun fortale oss det som om det var i går... jeg husker at jeg ikke fikk gå på fotballtrening. 

Det eneste jeg visste om brystkreft, var at en dame som jobbet i barnehagen der jeg gikk da jeg var liten, hadde hatt det, og at hun hadde dødd av det. Ikke bare hadde hun dødd av det, hun hadde dødd på en ferie i syden med familien da hun trodde at hun hadde blitt frisk igjen. Grusomt ...

Jeg bla ganske tidlig trygg på at mamme ikke ville dø av denne sykdommen. Legene hadde sagt at hun hadde oppdaget svulsten tidlig og at dette ville gå bra. Jeg slo meg til ro med dette, og har derfor ikke mange vonde minner fra denne tide. Jeg husker derimot noen av cellegiftkurene... De var sterke og førte til at mamma lå rett ut med en influensa lignende sykdomm i 2 - 4 dager én gang i måneden. Jeg husker spesielt godt bursdagen min da jeg ble 12 år. Jeg måtte utsette barneselskapet for at mamma skulle orke å arrangere det. Det var en rar og litt utrygg opplevelse for et barn.

Mamma oppdaget kreftsvulsten da den fortsatt var veldig liten. Hun fikk rask konsultasjon på sykehuset og ventet ikke veldig lenge på operasjon. Dette førte til at legene kunne fjerne kreftsvulsten uten å ta vekk hele brystet. Hun opplevde i tillegg bare en liten spredning som ble stoppet med gjevnlig cellegiftkur over et halvt år.

Dette er hva jeg opplever som en lykkelig brystkreft historie. Mange kvinner opplever at de mister brystene sine i kampen om å overleve. Flere får spredninger til andre organer og noen dør som en følge av brystkreften eller fordi kreften klarte å spre seg...

I årene etter at mamma ble syk, har jeg blitt mer og mer klar over hva som egentlig skjedde og hvor farlig den og andre kreftsykdommer er. Jeg har blitt redd for å miste mine nærmeste og tenker på det oftere enn normalt... Livet er sårbart og man skal ta vare på dem man har. Man skal også ha respekt for sin egen kropp og gi den det den trenger for å bli motstandsdyktig mot ulike sykdommer. Det innebærer både sunn mat og fysisk aktivitet.


Brystkreft rammer ca 2 800 kvinner hvert år, og er den hyppigst kreftformen blandt kvinner. Regelmessig undersøkelse av brystene og gjevnlig mammografi bidrar til tidlig oppdagelse og redder dermed liv.

Som et resultat av brystkreftaksjonen i oktober hvert år, samles det inn mange millioner kroner som gjør det mulig å forske mer. Mammografiscreening, brystkreftregister, forskning som avdekker hvordan brystkreft oppstår, samt kartlegging av gener er bare noe av det som er utført ved hjelp av disse middlene. Du kan lese mer om dette HER

Støtt brystkreftaksjonen og bidra dermed til at mer forskning blir utført. At flere liv reddes og at kvinner som i fremtiden opplever å få brystkreft, forhåentligvis kan være trygge på at de vil bli friske! Støtt aksjonen HERI dag kjøpte jeg rossa sløyfe nålen fra Estée Lauder, den selges i utvalgte Esthetique butikker med autoriserte Estée Lauder selgere. 


 

 

 

 

 

 

"Jeg ønsker meg denne food processoren fra KitchenAid!" Ved kjøp av denne støtter du brystkreftforskning verden over. 


4 kommentarer

Kristianne

03.10.2011 kl.23:24

Ingenting er værre for en 10-åring enn å miste noen i nær- familie i kampen mot kreft. Livet går videre, dette er seks år siden. Jeg vet jeg ikke er den eneste. Jeg vet også st familien min er utrolig sterk, jeg vet at vi holder sammen. Tiden leger alle sår, men arrene varer evig.

Jeg velger å støtte rosa sløyfe, her hjemme har vi mange rosa sløyfe ting.

Jeg velger også å støtte Lance Armstring sin kampanje mot kreft: livestrong. (gule armbånd)

Kristin

03.10.2011 kl.23:53

Kjempefint innlegg, og jeg er veldig glad det gikk så bra med moren din! Alle er desverre ikke like heldige og oppdager det i tide. En kjempeviktig sak som det er flott at du står for! Håper alle drar ut og kjøper en rosa sløyfe, det skal i alle fall jeg.

Luisa

04.10.2011 kl.09:09

Virkelig en rørende historie, forstår at dette er utrolig viktig for deg. Rosa sløyfe-aksjonen er så viktig, og jeg syns kampanjen er så flott fordi den fokuserer på å gi informasjon, solidaritet til de som er rammet og ikke minst at det samles inn penger til forskningen. Jeg skrev også et innlegg på søndag, og kommer nok til å ha fokus på dette hele oktober på blogge. Jeg har ikke opplevd det på nært hold, og håper virkelig at jeg skal slippe det. Håper mange støtter aksjonen!

Elize

04.10.2011 kl.14:39

<3

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits