Hva skal du spise i sommer?

Akkurat nå florerer det av dietter i samfunnet. Jeg føler at jeg gjentar meg selv når jeg forteller at jeg opplever at folk syntes det er en trend, eller rett og slett "kult" å være på diett. Hvis du ikke er på noe diett, er du liksom ikke rikitg klok. Da har du kanskje ikke tatt noe standpunkt for din egen helse eller lagt en plan for hvordan du skal leve til du blir 120?

Å leve på diett, være opptatt av å telle kallorier eller unngå enkelte matvarer fullstendig kan føre til at man utvikler et anstrengt forhold til mat.  Selv om man opplever at man naturlig klarer å holde seg unna enkelte ting, eller til en hver tid ha kontroll, kan det tilslutt ta overhånd. Dagliglivet; på jobb, hjemme eller på skolen er steder hvor du enkelt kan kontrollere matinntaket, spise det du opplever som riktig for deg og holde deg unna det du missliker. Når sommeren og ferien står for tur, dukker det opp situasjoner hvor det ikke lenger er så lett å ha kontroll på hva man spiser til en hver tid. En strandtur med venner kan  raskt gå fra å være en glede og en herlig opplevelse, til en bekymringsfull avfære hvor du må jobbe hardt for å holde deg unna fristelser.  Kjekspakken i baggen, ispinnen som de andre vil nyte på bryggekantene, skolebollene med eggekrem som er et must på strandlakne eller rett  og slett en kald pils kl 12. Det kan jo være du skal ut å løpe kl 16?

Når maten går til hodet på deg, blir det for noen, umulig å unne seg litt ekstra kos i ferien. Jeg skrev ett innlegg i forrige uke, HER, som handler om at det er viktig å tenke på kostholdet også i ferien, samt være litt i fysisk aktivitet. Dette er selvfølgelig viktig, man skal ikke ta helt "fri". Det jeg prøver å si nå, er at for noen handler det ikke om å tenke sunt eller ta fri, men rett og slett tenke over hvilken betydning kostholdet har fått i livet. Hvis det er på et nivå hvor man vet nøyaktig hvor mye man må løpe for å få bort den ene isen på bryggekanten på tirsdag, eller at dessertene etter grillmiddagen alltid er uaktuell, da har man mistet mye av det som handler om glede ved mat og ikke minst ett sunt forhold til det! 

Tilbake til disse diettene i samfunnet. De kan faktisk føre til at fler og fler får et anstrengt og rett og slett usunt forhold til maten. Over lengre tid kan dette føre til ulike grader av spiseforstyrrelser. Spiseforstyrrelser defineres som en tilstand hvor et menneske har et komplisert forhold til mat og/eller et forstyrret kroppsbilde. Fler og fler av oss klarer ikke lengre nyte en sjokolade eller en is med tanke på det store kaloriinnholdet. Det er viktig å lære seg å skille mellom hverdag og fest. Det som er usunt i hverdagen er ikke alltid usunt på fest (eller omvendt, dersom hver dag er en fest... ). Det er viktig å skille mellom ferie og hverdag. Har du et sunt og variert kosthold gjennom året og er i regelmessig fysisk aktivitet, vil en uke eller to på ferie med grillmat, is og vaffler ikke gjøre store skader. Selvfølgelig gjelder fortsatt sunn fornuft, du trenger ikke trykke i deg 3 is om dagen, 2 chipsposer eller starte hver dag med øl, men det handler om å gi seg selv lov til å kose seg. Ikke unngå alle gledene du hadde fra ferien da du var liten, du husker vel hvor god den softisen var? Den gir deg faktisk mye livsglede og sommerstemning, nyt den! 

I tilegg til å tipse deg om at du gjerne kan slappe litt av, nyte det ferien har å by på og ikke takke NEI til alle godsakene som kommer på bordet, kan jeg jo fortelle deg hva du kan spise litt mer av og som gir deg følelse av balanse gjennom ferien. 

Tips 1, Frokost: Gi deg selv en god start på dagen, Ikke dropp frokosten!  Spise gjerne kornblanding eller havregrøt som jeg viste dere et sommerlig eksempel på i går! Det holder deg mett utover dagen og bidrar til god fordøyelse. Tips 2, mellommåltid: Mellommåltid er viktig for å holde blodsukkeret i sjakk. Uansett om du skal kose deg med is og saft eller ikke, er det viktig å fylle opp magen med sunne næringsstoffer. Usaltede nøtter er et godt alternativ når du er litt småsulten. Nøtter inneholder masse sunne fettsyrer som faktisk kan ha påvirkning på magefettet! Ha med deg Cottage cheese på stranden! CC fungerer med alle mulige frukter og bær. Lag en norsk variant med jordbær, blåbær og bringebær - dryss over litt kanel og det blir like godt til dessert som til mellommåltidet. Avokado er også et sunt og næringsrikt mellommåltid, en halv avokado med reker er perfekt mellom lunsj og sen middag. Tips 3, Middag: Middagen kan ha en tendens til å legges lovelig sent i ferien,det kan være en fordel å spise middag til "vanlig" tid, hvertfall ikke senere enn kl 20. Dette gjør at kroppen klarer å fordøye maten ordentlig før du legger deg, i tillegg slipper du å overspise fordi du er så sulten. Hvis du skal grillet kan det være en god idé å lage marrinaden selv, da har du kontroll på salt innholdet. Pass på kjøttet når det ligger på grillen, det trenger ikke bli brent for at det skal bli godt... Lag salater eller bak grønnsaker i folie på grillen som  tilbehør. Hamburgere er en favoritt for både store og små, lag dine egne hamburgere med karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig, og ikke minst bak dine egne fiberrike hamburgerbrød: HER har jeg en variant! Fisk er faktisk noe av det beste du kan grille, kan du tenke deg noe bedre enn grillet makrell? Sunt og god!Tisp 4, dessert: Som jeg nevnte over, er det viktig å unne seg desserter og godsaker i sommer! Hvis du spiser normalt igjennom dagen,og får i deg noe sunt, vil du ikke overspise søtsaker og du kan også med god samvittighet unne deg det! Tropisk fruktsalat med nøtter, vaniljekesam og hakket sjokolade er både friskt og søtt. Jordbær dyppet i hvitsjokolade har jeg laget HER, og er perfekt på sommerfesten! Eller du kan prøve DENNE klassiske engelske sommerdesserten som er uslåelig med norske jordbær. Et annet tips er å lage sin egen yoghurt - is med det man liker aller best. Jeg prøvde meg på det HER ,for en stund siden.

Husk at det viktigste er å spise variert, også igjennom sommeren. Hold på de gode vanene, men gi deg selv lov til å nyte gode desserter og en is eller to på bryggekanten.  Det er værre å kutte ut de sunne matvarene å bare spise is og chips (selv om dette fører til det samme kaloriinntaket), enn å spise litt av begge deler! 


13 kommentarer

Sofie

04.07.2011 kl.11:53

Så fint at du får sunn mat til å se SÅ godt ut! Skal testes! :)

Caroline

04.07.2011 kl.12:15

Veldig nyttige tips :) flere oppskrifter må prøves!

Martine

04.07.2011 kl.12:52

Jeg sier ikke at jeg går på noen form for diett, jeg sier at jeg har lagt om kostholdet og holder meg til sunn og variert mat. Jeg spiser det jeg føler for og teller heller ikke kalorier. Jeg har sånn passe peiling på matvarene så jeg orker ikke telle hvor mange kalorier jeg får i meg. Sånn har jeg gjort det i ca fire måneder og har klart å gå ned 8 kg, er kjempe fornøyd med det :-)

Kristine

04.07.2011 kl.18:01

Hei! Kristine fra VG her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, kanskje poster jeg det på Facebook http://www.facebook.com/lesernesvg og twitter http://twitter.com/lesernesvg også :-)

Kirsten

04.07.2011 kl.18:02

I sommer skal jeg grille masse! Er så kjekt at man kan putte det man selv ønsker på grillen. Jeg velger helst rent kjøtt, evt med en god marinade og med god salat som tilbehør :)

http://www.superkokken.no/grillet-indrefilet-av-svin/1293 <-- NAM NAM :)

Yvonne

04.07.2011 kl.18:26

Tusen takk for dette blogginnlegget - du sa akkurat det jeg trengte å minnes på. Jeg har egentlig grudd meg litt til ferien pga matutfordringene, men ble påminnet viktige ting i å lese dette blogginnlegget.

TAKK!!! <3

Klem fra ny bloggfan! :D

Stine Haugland

04.07.2011 kl.21:18

Utrooolig bra skrevet! :-)

Kunnskapsrik Trening!

05.07.2011 kl.09:05

Hei!Dette så godt ut :O) Selv er jeg fan av cottage cheese med banan og kanel til frokost! Super godt, og bra etter en treningsøkt!

Superkokken

05.07.2011 kl.09:46

Fine oppskrifter og fint at ikke sommeren bare handler om "hverdagsmat". Du finner også et par deilige oppskrifter på jordbærdessert på www.superkokken.no

Fortsatt god sommer og beste hilsen fra Superkokken :-)

Ida

05.07.2011 kl.11:19

Veldig bra innlegg, håper mange får det med seg! Masse gode tips og ideer til mat man kan kose seg med i sommer. Herlig :-)

Mvh Ida

Anett`n

05.07.2011 kl.20:03

Så herlig, har lyst å gi deg en klem. Måten du beskriver å være sunn på får meg til virkelig å være sunn :D Du skriver det på en måte som gjør at jeg ikke føler meg presset til å spise sunnere, men likevel vil være sunn :D Takk for gode tips det var godt å lese :)

Cathrine

06.07.2011 kl.09:25

Du har så rett. Bra skrevet :) God sommer til deg!

Karoline

09.07.2011 kl.14:23

Anett`n:

Åh,så koselig at du sier det!!

Jeg setter veldig stor pris på så fine kommentarer. Det gjør meg glad :)

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits