Svar på spørsmålsrunden del 1

 Jeg har fått mange interessante spørsmål og skal prøve å svare så godt jeg på nesten alle sammen. Jeg måtte dele innlegget opp i flere deler fordi det ble så langt. Her er del 1: 

Hva spiser du i løpet av en dag:

Frokost:

En vanlig dag begynner mer havregrøt eller musli til frokost. Jeg lager havregrøt av 0,5 dl havre og 0,5 dl 4-korn + 3 dl vann. På grøten har jeg melk, blåbær og kanel. Hvis jeg skal trene tidlig om morgenen, starter jeg dagen med en smoothie. Jeg bruker bær eller eksotisk frukt. I bærsmoothiene mine har jeg ofte Acai pulver. Sammen med eksotisk frukt har jeg noen ganger spirulina (grønne alger). Væsken jeg bruker er ofte eplejuice, men jeg liker helst å bruke saften av en fersk appelsin.

Mellommåltid før lunsj:

Før lunsj blir jeg ofte litt småsulten. Jeg har alltid med meg nøtter i vesken, det metter godt og jeg trenger ikke mange for å klare meg til lunsj.

Lunsj:

Grovt brød, gjerne dansk rug med gulost og kaviar. Jeg elsker gulost og spiser litt vel mye av dette! Jeg prøver å snike noe grønt inn i alle måltider (ruccola, tomater, søt paprika o.l), og fiskepålegg unner jeg meg så ofte jeg kan. Varmrøkt laks er min favoritt.

Mellommåltid før middag:

Dette er ofte den tiden på dagen hvor jeg også skal på trening. Jeg liker å trene før middag for da kan jeg kose meg skikkelig når jeg kommer hjem. Mellommåltidet består som regel av cottage cheese. Sammen med CC har jeg egentlig hva jeg vil. Favoritter er kanel og eple, ananas og mango, varme bringebær og kanel osv. You name it!

Etter trening: 

Hva jeg spiser kommer litt ann på aktivitetsnivået gjennom treningsøkten. Noen ganger holder det med en banan, men som regel lager jeg en restitusjonssmoothie med melk, sjokoladepulver, gojibær og banane.

Middag:

Jeg spiser som regel fisk eller kylling til middag. Kjøtt har jeg nesten bare i helgen. Jeg varierer mellom salater, supper, og tradisjonelle potetmiddager. Mattias er heldigvis glad i så å si alt, så vi kan ha masse spennende til middag hver dag! Jeg er veldig glad i tradisjonell norsk mat med tyttebærsyltetøy, så høst og vinterhalvåret koser jeg meg litt ekstra med dette. Fortiden er sashimi min absolutte favoritt til helgekosen, men jeg er også veldig glad i wraps (spesielt med laks) og hjemmelaget pizza!

Kvelds:

Jeg pleier å spise litt kveldsmat eller et lite måltid om kvelden, spesielt hvis jeg har spist middag tidlig. Noen ganger spiser jeg brødskive eller knekkebrød, men som regel spiser jeg litt frukt og nøtter.

 

Jeg skal ut å reise om 6 uker. Jeg ønsker å komme i god form og stramme inn armer, lår og mage. Har du noe tips for at jeg skal nå dette målet?

Ingen ting er mulig å gjøre over natten, men 6 uker er faktisk nok til å se forandring. Det første du skal gjøre når du ønsker å nå et konkret mål, er å sette opp en plan for hvordan du skal nå det, deretter skal du gjennomføre det! Planen bør inneholde et treningsprogram, samt en kostholdsplan. Det er flere av dere som lurer på dette, men alle har ulike utgangspunk. Jeg vil derfor dele opp tipset på følgende måter:

Hvis du aldri eller sjelden trener:

Start med å sette opp en treningsplan. Treningen bør bestå av både styrketrening og kondisjonstrening. Jeg vil anbefale minst 3 økter pr. uke. 2 styrkeøkter og 1 kondisjonstrening. Grunnen til at jeg anbefaler mer styrke enn utholdenhet er fordi en økning i muskelmasse forbedrer fettforbrenningen betrakterlig. Det er derfor viktig å bygge opp musklene i kroppen. Selv om du er overvektig skal du ikke være redd for å trene styrke, det er dette som bidar til høyere fettforbrenning. I kategorien "snikmosjon og treningstips" har jeg feler ulike tips til styrketrening. 

Hvis du opplever kostholdet ditt som "usunt" og uregelmessig:

Hvis du ønsker en forandring på 6 uker, er det viktig at du fokuserer på kostholdet ved siden av treningen. For at du skal klare å gjennomføre en kostholdsomlegging, er det dumt å slutte med å spise alt du syntes er "best" med en gang. Dette vil bare føre til at du mister motivasjonen etter 2 uker. De fleste klarer å slutte med chips, cola, sjokolade og is i ca to uker, deretter blir suget større og større, og mange sprekker. I stedet for å kutte noe helt ut, er det lurt å si at det er lov til å spise bare litt! Ta 2 sjokoladebiter i stedet for ½ plate, eller bytt ut chipsposen med usaltede nøtter. Drikk light brus i stedet for sukkerholdig drikke o.s.v. I tillegg til dette er det lurt å begrense ?kosespisingen? til 1 ? 2 dager i uken.  Hvis du trener 2 ganger i uka, men ser ikke resultatene:

Hvis du trener 2 ganger i uka, har du et godt utgangspunkt for å nå dette målet. Men hvis du har drevet med dette en stund og ikke opplever de største fremskrittene, skal du kanskje se litt nærmere på hvordan du trener. Jeg vil anbefale deg å doble treningsmengden til 4 ganger pr. uke. Dette høres kanskje tøft ut? Men skal du nå et mål, må du kanskje jobbe litt hardere. I tillegg kan jeg kanskje glede deg med å si at du kan ha litt kortere økter. Du bør ha 2 styrketreningsøkter og 2 utholdenhetsøkter i uken. Hvis du lærer deg å trene effektiv, med høy nok belastning, vil du kunne unne deg med treningsøkter på bare 40 minutter! Velg to dager i uken hvor du fokuserer på styrketrening. Fokuser på basisøvelser som tar for seg store deler av kroppen. Det er den store muskelmassen som bidrar til høyest fettforbrenning. Når det gjelder utholdenhetstrening bør du velge intervalltrening. Dette fører til at du forbedrer oksygenopptaket og kommer raskere i fysikk god form. I tillegg øker det muskelmassen i lårene fordi du må jobbe hardt i arbeidsperiodene.

Hvis du trener 5 ganger i uka:

Trener du så mye som 5 ganger i uken, har du en god rutine og vil merke resultater etter 3 ? 6 uker dersom du klarer å opprettholde treningsmengden. Som jeg skrev i forrige avsnitt, er det veldig viktig å være klar over hvordan man trener og hvor effektiv treningen er. Det er ikke noe problem å være på trening fem dager i uka, men nesten ikke trene noen ting! Når du går inn på treningssenteret eller ut i løypa skal du trene, og når du kommer hjem derfra skal du være skikkelig sliten! Når man trener så mye som 5 ganger i uka, er det viktig å ikke gi full gass igjennom alle øktene. Hvis du legger opp til et hardt løp i 6 uker, vil kroppen respondere negativt. I stedet for å komme i bedre form vil musklene brytes ned å du vil oppleve at du orker mindre. Grunnen til det er atkroppen og musklene ikke får tilstrekkelig hvile mellom hver økt.  Trening på dette nivået krever at du legger opp treningsøkter på høy intensitet, og på middels intensitet. Jeg anbefaler at du har 3 styrkeøkter og 2 utholdenshetsøkter pr. uke. Styrkeøktene bør baseres på basisøvelser. Del gjerne kroppen opp i flere soner sånn at du ikke trener samme muskler hver dag. Utholdenhetstreningen bør bestå av korte intervaller på høy intensitet hvor arbeidsperioden er veldig aktiv og hvileperiodene er behagelig. Du bør også ha lange intervaller (løpe, sykle) over 40 min hvor pulsen ligger på et lavere nivå.

Du trener mye og er ekstremt opptatt av å leve sunt:

Når du trener mye bør du være klar over at kroppen trenger mer mat. I tillegg til at den trenger mer mat enn en som ikke trener, trenger den mat til riktige tider i forhold til treningen. Ikke la deg skremme av dette. Det er ikke noe strengt toppidrettsregime, men en vane du ganske raskt kommer inn i. Store måltider (lunsj/middag) bør inntas maks 2 timer før treningsøkten. Ett mellommåltid med frukt, nøtter, korn, yoghurt kan inntas opp til 30 minutter før treningsøkten. Etter trening skal du få i deg næring innen 30 minutter! Dette er det vi kaller restitusjon, og gir rask energipåfylling i kroppen. Grunne til at dette er så viktig, er fordi musklene bygges opp av næringsstoffer fra maten vi spiser. Protein er byggesteinene, mens karbohydrat bidrar med energi til alt arbeid vi utfører.  Etter en hard treningsøkt er disse lagrene forholdsvis tomme, og de trenger derfor påfylling. Får de ikke det, vil de ta næring fra sitt eget vev, og musklene vil bli brytes ned i stedet for å byges opp! 2 timer etter trening bør du nyte et lettere måltid med fokus på sunne matvarer (grønnsaker, kjøtt/fisk, brød og korn). Å leve sunt handler om å tillate seg å spise litt av det meste. Hvis du gir deg selv strenge rammer, vil det være vanskeligere å opprettholde dette over tid.

 

Bruker du proteinpulver, og hva syntes du om det?

Jeg bruker ikke proteinpulver fast. Men noen ganger blander jeg økologisk hamp protein inn i smoothiene mine. Min personlige mening er at det ikke er behov for ekstra protein hvis man spiser sunt og balansert og passer på å få i seg protein gjennom kostholdet. For mye protein kan nemlig føre til at det lagres som fett, og dette vil jo ikke vi jenter oppleve, derfor er det ikke nødvendig å stappe i seg masse ekstra protein. Spiser du kylling, kalkun filet, egg, melk og meieriprodukter får du i deg tilstrekkelig proteiner.

Har du noen tips til sunn mat og snacks som holder seg godt i matpakken?

Når jeg skal ha en lang dag på Universitet tar jeg aller helst med meg salat i matboksen. Som student kan det ofte være dyrt å kjøpe inn ingrediensene til en salat. Jeg pleier å kjøpe trippel salat. Da får jeg tre ulike salater i mindre porsjoner. Salatblader holder seg fint i matpakken. Agurk, squash, paprika og sukkererter er også sikre ingredienser. I tillegg til dette er rå blomkål veldig fint å ha i salatboksen, den holder seg godt og smaker faktisk fortreffelig! Noen produkter du skal være oppmerksom på, er eple og avokado. Disse produktene blir ofte brune når de ligger for lenge i boksen. Et triks for å hindre dette, er å dynke de i sitron når du har laget salaten. Kylling eller tunfisk fungerer godt i matboksen. Hvis du for eksempel vil ha med deg oliven, kan det være lurt å ha oliven i en liten boks ved siden av og bare tilsette dette rett før du skal spise. Det finnes matbokser med innebygd kjøleinnlegg, og dette et veldig effektivt for å holde maten fresh!

(Bildet er hentet fra ine samarbeidspartnere, sunnjenteidrett.no)


Du kan også lage smoothie hjemme å ta med i matpakken. Jeg bruker en shaker med nettingrist inni. Rett før jeg skal drikke, rister jeg litt ekstra på smoothien og den blander seg dermed godt. 

 

 

 

 

Som snacks er usaltete nøtter ganske smart. Pass på: det er mye energi i nøtter så spisingen må ikke ta helt av, men litt er sunt! I tillegg er sukkererter og minigulrøtter veldig enkelt og godt i matpakken.

Hvilken utdanning har du tatt og hvor har du studert:

Jeg har en bachelor i folkehelsearbeid med fordypning i ernæring og idrett. Utdannelsen min har jeg tatt på Universitetet i Agder, Kristiansand. Dette er en treårig utdannelse, men nå tilbys det også master i Kristiansand. Denne utdannelsen har blitt veldig populær de siste årene, dette er positivt med tanke på utviklingen i folks helse, men foreløpig er jobbmarkedet snevert. Jeg håper virkelig at det skal bli flere stillinger på dette området med tiden!  Utdannelse innenfor folkehelse og ernæring kan du ta ved feler studiesteder i landet. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om dette. Innlegget kan du lese HER.


(bildet hentet fra google.no)


Hvis man både vil miste kroppsfet og samtidig få mer muskler/stramme opp, hvor mye bør man da spise? Hvis man skal slanke seg burde man jo spise mindre enn det man forbruker, men hva om man vil ha muskler?

Hvis man ønsker å miste kroppsfett bør man trene styrketrening. Muskelmasse bidrar til at kroppen forbrenner mer fett mens du er i hvile (altså når du ikke trener), dette er jo positivt ettersom døgnet består av mye mer enn trening. For at musklene skal bli sterkere, er det viktig å spise sunt og spesielt få i seg proteinrik mat (kylling, kalkun, egg, melk, melkeprodukter), og man bør redusere inntakket av salt, fet og søt mat; pommes frites, chips, salte nøtter, brus, fint brød og lignende. Hvis du går inn i en periode hvor du begynner å trene mer enn du pleier, skal du ikke nødvendigvis redusere energiinntaket. Grunnen til det, er at musklene bruker mer energi (maten du har spist) når du trener mer og dermed trenger den påfyll. Derimot er det viktig å tenke over hva man spiser, hvor mye man spiser hver gang man spiser og til hvilke tider man spiser.

Kan man trene bort cellulitter?


(Bildet hentet fra side2.no)


Appelsinhud eller cellulitter er forstørrede fettceller, dette forekommer som regel i lår og rumpe. Dette kan til en viss grad være arvelig og er derfor ikke alltid mulig å bli helt kvitt. Men trening og sunt kosthold vil hjelpe mye og redusere problemet. Både kondisjonstrening og styrketrening er aktuelt for å bli kvitt denne plagen. Grunnen til dette er at det forbrenner fett og strammer opp. Se DENNE videoen for effektiv lår/rumpe trening!

Hvilken ris og hvilken pasta er sunnest å velge?

Ubehandlet ris er omgitt av et ytre hardt skall som ikke egner seg til å spise. Når dette skallet fjernes, får vi brun upolert ris - naturris. Det meste av risens verdifulle næringsstoffer, som flere typer B-vitaminer, finnes i kimen og det tynne, brune frøskallet. Når også det brune skallet fjernes, får man hvit ris, polert ris. Med det brune skallet fjerner man også det meste av de viktige næringsstoffene. Hvit ris består stort sett av stivelse.Derfor er brun ris/naturris det beste alternativet.

Når det gjelder pasta er det en fordel å velge fullkornspasta som ikke bare består av den fine durumhveten.

Det sies at når man jogger forbrenner man ikke bare fett, men også muskler, og at det derfor er best å gå fort på incline. Stemmer dette?

Det er feil at man forbrenner muskler når man jogger. Men hvis man jogger mye på middels intensitet vil muskelmassen svekkes mer enn den styrkes over tid. Det er derfor viktig å trene styrketrening i tillegg til å jogge og sykle. Å bruke incline (oppoverbakke ? funksjonen) på løpebåndet, eller gå og løpe i bakker ute, er en effektiv måte å trene musklene i bena på samtidig som man får bedre kondisjon. Dette forbrenner fett og opprettholder og forbedrer muskulaturen.

Hva synes du om fotballfrues treningsstil, kosthold og kroppen hennes?

Jeg leser ikke fotballfrues blogg, men jeg har fått med meg enkelte ting som har blitt satt fokus på i media. Jeg syntes det er trist at bloggere med enorm innflytelse på unge mennesker, uttaler seg mye om kosthold og trening uten å ha bakgrunnskunnskaper om dette. I tillegg har hun et veldig høyt aktivitetsnivå og gir ofte uttrykk for at hun har dårlig samvittighet dersom hun ikke har løpt en mil eller hvis hun har spist et sjokoladekakestykke. Dette er ikke et sunt forbilde, mener jeg.

Hvilke joggesko vil du anbefale?

Det første som er viktig å tenke på når man skal velge joggesko, er at de skal være perfekte for din fot og ditt tråkk. Den enkleste måten å finne ut dette på, er å ta turen til en butikk som kan teste nettopp dette. Både løplabbet og XXL sport og vilmark gjør den typen tester. Utover dette er jeg glad i Nike fordi det er mulig å legge inn en chip som registrere treningen din. Dette er gøy og motiverende syntes jeg!

Hvor ofte trener du og hva trener du?

Jeg trener 5 ganger i uka, noen ganger trener jeg 6 dager, men jeg passer alltid på å ha minst én hviledag i uken. Jeg trener ca 40 minutter hver gang jeg trener. Ettersom treningsøkten er såpass kort, har jeg tid til å trene hver dag. Jeg har ulikt opplegg hver uke, jeg bytter på å trene utholdenhet 3 ganger og styrke 2 ganger og omvendt neste uke. Hva jeg trener avhenger litt av hva jeg har lyst til. Jeg går ofte på spinning intervall eller trener intervaller på løpebåndet eller utendørs. Det siste alternativet er best for både kropp og sjel, men det lar seg dessverre ikke alltid gjennomføre, derfor tyr jeg til løpebåndet i blant.

Når jeg trener intervall selv, bytter jeg på å løpe 4x4 eller bakke intervall. I en 4x4 økt, varmer jeg opp normalt i 5 minutter. Deretter løper jeg på veldig høy intensitet i 4 minutter, tar 2 minutter hvor jeg roer ned, og setter deretter i gang igjen med 4 nye, harde minutter. Når jeg trener bakkeintervall varmer jeg opp i ca 10 minutter. Løper opp en bakke med høy intensitet hvor musklene er på melkesyrenivå i ca 2 minutter. Deretter går/jogger jeg rolig tilbake i 1,5 minutter og gjentar dette. I en bakkeintervall løper jeg som regel bakken 4 ? 5 ganger på høy intensitet.

Styrketreningen min består av ulike øvelser for store muskelgrupper i kroppen. Jeg har også noen øvelser for mindre muskler, som f. eks triceps (bakside overarm). Mitt favoritt styrkeprogram kan du se HER, og mine favoritt øvelser for mage kan du se HER.

Har du forslag til bra treningsmusikk?

Jeg er avhengi av musikk når jeg trener. Hvis jeg hører på en av mine favorittsanger når jeg sliter som verst i en oppoverbakke kan jeg nesten løpe dobbelt så fort!

Her er min ipod liste akkurat nå:Hvilken by bor du i?

Jeg bor i Oslo :)

Yndlingsfilm?

Kanskje litt spesielt, men jeg ser faktisk utrolig lite på film! Jeg er ikke typen som klarer å sitte stille foran skjermen for lenge? men jeg elsker serier, så mine yndlingsfilmer må bli Sex And The City 1 og 2! Elsker jentene! (bilde hentet fra google.no)

Yndlingsserie?

Her er det flere å ta av, men dette er riktig rekkefølge: Sex And The City, Gossip girl, The City og Desperate Housewives.

Hva liker du best å gjøre når du ikke trener?

Jeg trener jo ikke akkurat hele tiden, så jeg har mye tid til andre ting. Jeg er veldig glad i å lage mat! Det ser dere sikkert her på bloggen. Den preges i stor grad av matlaging, og dette er noe jeg bruker mye tid på. Utover det er jeg sammen med vennene mine og min kjære samboer som jeg for øvrig bruker alt for lite tid på ettersom jeg blogger mye hver kveld!

Hvordan møtte du kjæresten din?

Han møtte jeg på et nyttårsevent i København i 2010. Begge var der med venner.

Håper dere fikk svar på noe av det dere lurte på! Del 2 kommer etter hvert!11 kommentarer

Karoline

17.06.2011 kl.14:06

Takk for supre og gjennomførte svar. Enda en god grunn til at du er en av mine favorittbloggere :) Gleder meg til del 2. Stå på!

Ragnhild

17.06.2011 kl.14:15

Gleder meg til å se resten! :D

Stine Malvik

17.06.2011 kl.14:39

Hei!

Holder du på med master i Oslo eller? :)

Vivian

17.06.2011 kl.15:23

Helt enig med Karoline! Du er veldig dyktig!

Jeg har blitt fast leser. Du er et sunt forbilde :)

kaja

17.06.2011 kl.16:14

Tusen takk for supre svar på spørsmålene!

Du er en av mine favorittbloggere innen mote/trening/kosthold, og du ligger langt høyere enn feks fotballfrue mener jeg. Du er et supert og sunt forbilde, og bloggen din gir meg masse inspirasjon!

God helg :-)

jente 16 år

17.06.2011 kl.16:26

du er faktisk et skikkelig bra forbilde! :) blir så inspirert av deg

Kristine

17.06.2011 kl.19:41

Superbra blogg! Helt enig i det du skriver om fotballfrue også! ;-)

Stå på!

Annie

18.06.2011 kl.08:59

Takk for gode tips!

Jeg har et lite spørsmål til deg, jeg har fått påvist laktoseintoleranse og da forsvinner jo fort mange av mine størst proteinkilder med kesamen, melk, naturell youghurt osv. Det blir mye cottage cheese, egg og kjøtt. Lurer på om du har noen andre proteinrike matvarer som en med laktoseintoleranse kan spise?

Er soya- og rismelkprodukter like rike på proteiner? Og har du eventuelt noen andre tips?

Marie

18.06.2011 kl.10:43

Herlig blogg!

Jeg lurte på en ting: Når det er snakk om trening sånn som det ofte er på bloggen din, til hvilken aldersgruppe refererer du til? Jeg er 15 år, går ikke på noe handball el. fast i uken, men prøver å jogge og trene 2-3 ganger i uken. Er dette lite? Hvor mye skal personer i min aldersgruppe trene for å holde seg i form?

Blir veldig glad om du svarer!:)

:)

18.06.2011 kl.11:07

Sååå glad for kommentaren om Fotballfrue, go you!!! Jeg er selv PT og leser bloggen hennes. Jeg river meg i håret av uttalelsene og anbefalingene hennes, og alle 14 åringene som hiver i seg meierismør og kokosfett uten å ane hva de driver med. Jeg har nettopp begynt å lese bloggen din, herlig :) Lager frokostlapper i ny og ne nå, nydelig!

Maria

20.06.2011 kl.23:12

Så fint du svarer, et virkelig sunt forbilde! Veldig gøy å bli mer kjent med hvem du er gjennom svarene.

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits