LCHF - Diett

 

I alle år har vi mennesker prøvd ulike dietter for å redusere vekten og få den kroppen vi ønsker oss. Det er blitt en trend å leve på diett, jo mer ekstrem dietten er, desto bedre blir den mottatt... 

LCHF dietten forteller at du skal spise masse mettet fett og utelukke karbohydrater i kosten. Reaksjonen til mange som slanker seg på LCHF er at de slipper å trene fordi kiloene bare renner av! Jeg blir til tider kraftig provosert av de dumme utsagnene som kommer omkring denne dietten. Nå vil jeg fortelle litt om mine synspunkter rundt dette kostholdet.

LCHF står for Low Carb, High Fat og anbefaler at man skal kutte ut inntaket av karbohydrater og øke inntaket av fett i kosten. I kategorien karbohydrater finner vi alt av snacks og brus som er tilsatt sukker, brød, korn, pasta, ris, poteter, men også frukt og grønnsaker. Fett du skal spise tilsvarer produkter som ekte smør, bacon og fete melkeproduktene, samt andre matvarer som inneholder rikelig mengder fett. Dietter som forteller at en skal redusere inntaket av karbohydrater har vist seg å være en effektiv slankemetode for mange. Jeg skal fortelle deg grunnen til dette, men for at du skal forsåt det hele må du vite hva karbohydrater er og hvordan de fungerer i kroppen:

Hva er karbohydrater?

Karbohydrater er en samlebetegnelse på en type stoffer som vi hovedsaklig finner i planter. De er oppbygd av Karbon, Hydrogen og Oksygen og forekommer i flere forskjellige typer.
Vi har 3 hovedtyper.

  • Monosakkarider. Dette er de som gir direkte energi til cellene i kroppen. De mest kjente er glukose(druesukker) og fruktose(fruktsukker). Allekarbohydrater bortsett fra kostfiber, omdannes til glukose i leveren vår.
  • Disakkarider. Her har vi de som vi kjenner som sukrose(vanlig sukker), laktose(i melk) og maltose.
  • Polysakkarider. Her er stivelse og kostfiber, samt ett stoff som heter glykogen.

 

Er det farlig å ikke spise karbohydrater?

Vi kan enkelt si det sånn at hjernen har behov for karbohydrater for å fungere. For å være helt konkret, har hjernen behov for karbohydratet glukose for å fungere. Glukose finnes i blodet til alle mennesker. I maten vi spiser, blir karbohydrater omdannet til glukose i kroppen. Dette gjelder alle karbohydrater bortsett fra kostfiber. Kostfiber finner vi i sammalt mel, poteter, grønnsaker, frukt og bær. Hvis vi spiser lite karbohydrater vil hjernen sikre seg sitt behov av glukose ved å "stjele" dette fra alle cellene i kroppen. Cellene må derfor finne noe annet å få sin energi fra, de bruker dermed de andre energigivende næringsstoffene: fett og protein. Samtidig som cellene gir fra seg glukose, vil også musklene ofre sine glykogenlagre for at hjernen skal bli fornøyd. Når det bare er hjernen som får akkurat den mengden karbohydrater den trenger, oppnår vi en tilstand som kalles ketose. Dette fører til at nedbrytningen av fett i kroppen vil øke. Som dere sikkert skjønner vil økt forbrenning av fett føre til at du går ned i vekt. I en tilstand hvor kroppen ikke får karbohydrater, vil hjernen sikre seg sitt behov ved gjøre som jeg har vist over, i tillegg vil det nydannes glukose fra protein og fett. Med andre ord vil hjerne til all tid få tilstrekkelige mengder karbohydrater og det er dermed ikke direkte farlig å la være å spise karbohydrater i kosten.

 

Er karbohydrater en fiende for kroppen?

Grunnen til at noen ser på karbohydrater som en fiende for kroppen, er at de kan ha ugunstig effekt hvis du spiser formye. Mono- og disakkarider er de typene karbohydrater som for eksempel fører til svingninger i blodsukkeret. Svingninger i blodsukkeret gjenkjennes ved at du lett blir sulten etter at du har inntatt et måltid eller et mellommåltid. Denne følelsen fører også til at du spisermeroftere. Hvis man spisermerav disse karbohydratene enn kroppen klarer å forbruke, eller du klarer å bruke under fysisk aktivitet, vil det lagres som fett og du vil legge på deg! Under normale forhold, altså ved naturlig inntak av gunstige matvarer, vil det du spiser av karbohydrater som omdannes til glukose brukes opp i kroppen hele tiden, men noe vil også lagres som glykogen i musklene og dermed gi musklene energi under arbeid, det vil derme ikke føre til at du legger på deg! I Norge og den vestlige verden har mange mennesker en livsstil som fungerer på akkurat denne måten. Lite bevegelse i dagliglivet som et resultat av mye stillesittende arbeid fører til at vi spiser mye mer og får i oss mye mer energi enn kroppen klarer å forbruke. Dette fører til at vi legger på oss! Karbohydrater kan derfor ses på som en fiende for dem som beveger seg lite og spiser mye av dette flere ganger om dagen.Å sykle til jobben kan være en gratis måte å få fysisk aktivitet på!Finnes det positive karbohydrater?

Hvis du ser tilbake på oversikten jeg lagde over de ulike karbohydratene, ser du at det er noe som heter polysakkarider som inneholder stivelse og kostfiber. Som jeg også var inne på, omdannes ikke kostfiber til glukose og det har dermed ikke den samme negative effekten på blodsukkeret. Stivelse og kostfiber stabiliserer blodsukkeret, noe som fører til at du oppnår en metthetsfølelse som varer lengre. I tillegg til dette, inneholder de viktige vitaminer og mineraler og hjelper til så fordøyelsen kan fungere normalt. Ønsker du å ga ned i vekt er en velfungerende fordøyelse alfa omega! Epidemiologiske studier viser at personer som har høyt inntak av fiberrike karbohydrater, har lavere forekomst av diabetes type 2 og hjerte og karsykdommer. Diabetes type 2 er en de raskest voksende folkesykdommene i landet i dag! Når vi snakker om å spise mindre karbohydrater er det derfor ekstremt viktig å skille på HVILKE karbohydrater en skal spise mindre av. Noen er viktige for kroppen, andre er mindre viktige.

Jeg  vil trekke en parallell til Sofie Hexeberg som er en av flere LCHF - forkjempere i Norge. Hun forsvarer LCHF - kostholdet ved å legge vekt på hvordan vi levde i steinalderen og som urbefolkning. Hun oppfordrer oss til å se på Masaiene i Kenya og Tanzania og spise sånn som dem. Masaiene har et kosthold som er rikt på animalsk fett (mettet fett), men på mirakuløst vis holder de seg slanke og det er utrolig nok svært få tilfeller av hjerte og karsykdommer i stammene. Svaret på hvordan dette kan fungere er ikke kompilsert: Masaiene forbrenner rett og slett så mange kalorier hver dag at det usunne fettet ikke påvirker helsen deres.I en doktoravhandling, publisert i  British Journal of Sports Medicine,  viser at masaiene forbrenner 2500 kilokalorier (kcal) ekstra utover kroppens grunnleggende forbrenning hver dag. Til sammenlikning måtte vi gått tre-fire mil om dagen om vi skulle oppnådd masaienes nivå på kaloriforbrenning og fysisk aktivitet. Med andre ord er ikke Masaiene et godt forbilde for oss her oppe i nord hvor vi er mye mer aktive på facebook enn i villmarken! Så hva gjør egentlig alt det fettet fra LCHF - dietten med kroppen vår?

Kroppen er avhengig av å få tilførsel av ulike fettsyrer. Fettet i kroppen bidrar med mange viktige oppgaver både i sentralnervesystemet, temperaturreguleringen og som energikilde for å nevne noe. Fett er delt inn i ulike grupper, du har sikkert hørt om det tidligere og blitt like forvirret hver gang, jeg skal forvirre deg litt mer: Fett deles inn i tre kategorier; mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett. Disse skal jeg ikke gå nærmere inn på nå, men jeg skal vise dere hvilke funksjoner de er med på å sette i gang i kroppen vår.

 Kolesterol er noe de fleste har hørt om og som forbindes med fett. Noen matvarer inneholder kolesterol (for eksempel egg), men mesteparten av kolesterolet i kroppen produseres av kroppen selv. Produksjonen av kolesterol i kroppen øker faktisk i takt med inntaket av mettet fett. Kroppen trenger litt kolesterol, men blir produksjonen for stor, er det farlig. Når du spiser mettet fett, dannes det mer kolesterol, dette fraktes ut i blodårene og cellene våre ved hjelp av noe som kalles LDL (syntes du dette er en for enkel forklaring er det bare å si i fra, men med fare for å gjøre det FOR innviklet dropper jeg å fortelle om hele prosessen). For mye kolesterol eller LDL i cellene og blodet fører til at noe "dumpes" i koronararteriene. Koronararteriene er blodårer som ligger utenpå hjertet og skal tilføre hjertemuskelen nok oksygen og næringsstoffer. Fungerer ikke disse, fungerer ikke hjertet! HDL er en annen partikkel som inneholder mindre mengder kolesterol enn LDL. HDL's viktigste oppgave er å frakte overskuddet av kolesterol i blodet og cellene tilbake til leveren hvor det kan brytes ned. Det er med andre ord positivt og ha store mengder HDL i blodet! Konsentrasjonen av HDL i blodet ØKER med fysisk aktivitet og enumettet fettsyre og avtar med høyt inntak av mettet fett. Store mengder LDL (kolesterol) i blodet er farlig og forbindes med hjerte- og karsykdommer.

Hvis du er i liten bevegelse og lever på en diett med høyt inntak av mettet fett kan dette resultere i ulike hjertesykdommer som en følge av tette blodårer. LCHF - dietten gjør deg kanskje slankere uten fysisk aktivitet, men langtidseffekten, som jeg har vist deg her, er mye verre...

Nøkkelen til et sunnere, friskere og bedre liv er med andre ord fysisk aktivitet! Uansett hvilken diett du skal ta i bruk for å bli kvitt de ekstra kiloene, må du ty til litt fysisk aktivitet ved siden av! For å sette det hele litt på spissen til slutt: Har du noen gang vurdert å ikke jobbe? Rett og slett droppe utdannelse, ikke ha noe jobb å heller bare være hjemme? Høres kanskje deilig ut, men hvor skal du få pengene fra? Hva skal du gi til barna dine og hva skal du gjøre når du blir gammel?! Samfunnet er organisert på en måte som gjør at det er naturlig å jobbe, og vi er oppdratt til at jobb er en del av livet. Når du sitter hjemme en ettermiddag og vurdere for eller imot trening, hva vurdere du egentlig da? Det dreier seg kanskje ikke om penger, men det dreier seg om et godt liv og en god helse! Samfunnet er avhengig av at folk har en god helse, du kommer til å bli avhengig av at DU har en god helse både når du får barn og når du blir gammel. Problemet er at vi ikke er oppdratt til at vi skal tenke på helsen vår på samme måte som før, og samfunnets oppbygning gjør det mer og mer utilgjengelig å være aktiv på en naturlig måte. Å trene og holde seg i fysisk god form bør være en like naturlig del av livet som å gå på jobb!Hvis du ønsker å gå ned i vekt, er det viktig å lære seg å leve på en måte som er fornuftig og trygg. LCHF - dietten og andre lav-karbo dietter fokusere som vi har sett på kraftig reduksjon i karbohydratinntaket. Et redusert inntak av karbohydrater vil være gunstig i startfasen for en person som skal kraftig ned i vekt (stor - ekstrem overvekt). I denne prosessen er det viktig å få tett oppfølging av ernæringsfysiolog. Samtidig er det viktig å vende seg til å være i fysisk aktivitet, spise variert og velge de riktige næringsmidlene. Det mest ideelle vil være kjøtt, fisk, grønnsaker og grove kornprodukter. Med andre ord: et normalt, sunt kosthold. I tillegg til dette er fysisk aktivitet det beste du kan gi kroppen i kampen mot fedmen! Det finnes utallige måter å trene på og sammen med en veileder vil du helt klart finne noe du kan syntes er gøy. Hvis du over hodet ikke tror at det kan være gøy å trene, får du heller si til deg selv at det er noe du bare MÅ gjøre.

 

 

 

Innlegget er skrevet på bakgrunn av faglitteratur i klinisk og generell ernæring. Bøker som er brukt er:

Norsk lærebok i generell og klinisk ernæring: Mat og Medisin. Lærebok i ernæringslære, Grunnbok i aktivitetsfysiologi: Klar, ferdig, gå! Samt informasjon fra NHI.no. Bilder er hentet fra google.no

 

Still gjerne spørsmål eller kom med kommentarer enten du er enig, eller uenig! 

I går satte jeg forresten sammen et nytt og helt fantastisk treningsprogram! Jeg er hekta alleredet, dere får det snart!

 

Note: Anonyme kommentarer godkjennes ikke!


23 kommentarer

Martine

04.05.2011 kl.18:30

For et supert innlegg Karoline! :-)

Jeg prøvde meg på LCHF i 2 måneder, men jeg ble vel litt fettskremt + at jeg er alt for glad i potet, ris, pasta og brødmat. Jeg er helt enig med det du skriver, men jeg skjønner ikke hvorfor noen kan si at det ikke er farlig med så mye mettet fett.

Gleder meg til å lese om det nye treningsprogrammet ditt :-)

blubba

04.05.2011 kl.18:30

Må virkelig bare si at dette var et itrolig innholdsrikt og relevant innlegg!

Karoline

04.05.2011 kl.20:29

Tusen takk for fine kommentarer, og takk for at dere følger med og ikke minst kommentere!

Jeg setter veldig pris på det:)

K.M

Stine Malvik

04.05.2011 kl.20:39

Kjempebra innlegg! :) Godt forklart og formulert. Mange ufaglærte og ungde der ute som lar jeg påvirke av alle lavkarbobloggene, og ikke vet hva de holder på med. Jeg er kjempeenig i alt du sier, har veldig troen de norske anbefalingene. Nå skal jeg imidlertid prøve lavkarbo i 4 uker i forbindelse med et forskningsprosjekt på skolen, og det skal virkelig bli interessant å se på hvilke resultater vi får på blodprøvene vi tar, og hvordan vi føler oss. Skrev nettopp ett innlegg om det på bloggen min.

Fin blogg du har :-) Studerer du ernæring?

Karoline

04.05.2011 kl.21:07

Stine Malvik:

Takk for fin tilbakemelding! Jeg er veldig lei av å se at blogger med stor innflytelse presenterer lavkarbo - kosthold uten å vite hva de snakker om! Det er i tillegg mye forskning som ikke er ferdig på dette området, noe du sikkert vet siden du er med på et prosjekt. Høres forresten veldig spennende ut og jeg skal definitivt følge bloggen din for å holde meg oppdatert :)Jeg har studert ernæring og folkehelse i tre år, jeg tar de siste eksamene i disse dager og vurdere å ta master i ernæring til høsten. Lykke til med prosjektet!

K.M

MatpratMedMarit

04.05.2011 kl.22:09

Helt enig i det du sier! Blir helt skremt over alle som driver og går på lavkarbo-diett, og som representerer det som fremtidens livsstil. I forhold til trening skjønner jeg ikke hvordan det går an å yte maks med en slik livsstil - noe flere påstår.. Dessuten skjønner jeg ikke hvordan man kan resten av livet unngå f.eks fersk brød med makrell i tomat eller potet/pasta/ris til middag?

Jeg skal forresten søke ernæring ved UiO eller UiB neste høst, ettersom jeg mangler et par realfag for å komme inn. Så syntes det er utrolig gøy å lese blogger om folk som studerer/interesserer seg for ernæring (og trening). En ting jeg lurte på i forhold til at du vurderer master i ernæring til høsten, er at da jeg ringte UiA for å høre om det gikk an å søke master i ernæring etter å ha tatt bachlor i folkehelse ved UiA, sa de at det kun var studenter som hadde bachlor i ernæring/human ernæring(Oslo/Bergen). Mener du å ta master i folkehelsevitanskap??

Karoline

04.05.2011 kl.22:19

MatpratMedMarit:

Ernæring er kjempe spennende! Du kan glede deg til å begynne å studere det, anbefaler det på det sterkeste! Jeg skal ikke lese master i folkehelsevitenskap, jeg har søkt opptak til master i ernæring på Høyskolen i Akershus og på Universitetet i Oslo =)

Nerthus

04.05.2011 kl.23:42

Du ønsket en tilbakemelding - here it comes :)

Du feilinformerer vedrørende kolesterol og inntak av mettet fett. Faktisk er det slik at jo mer kolesterol man inntar gjennom maten, jo mindre vil kroppen produsere. Forskningen basert på dine påstander ble gjort på kaniner - som IKKE reduserer egen kolesterolproduksjon ved høyere inntak av mettet fett... så kildene dine tar feil.

Om du ikke tror på meg - så kan du selv lese hva en hjertelege/forsker ved Haukeland sykehus sier om akkurat denne saken:

http://espenrostrup.com/2011/04/11/mettet-fett-igjen/

Til informasjon har jeg spist lavkarbo i 1.5 år, og har like lavt kolesterol som da jeg startet, selv med 70% fett inntatt hver dag. Man må skille mellom normalvektige og overvektige i lavkarbodiskusjonen, selv om flere og flere normalvektige velger lavkarbokosthold også for bedre helse og styrket immunforsvar (jfr Bjørn Ferry, svensk skiskytter som vant OL-løp i Vancouver på lavkarbo, i tillegg legen som jeg ga deg linken til over :) )

En stor andel overvektige har forsøkt å gå ned i vekt med lavkalorikosthold og trening - mange går ned, noen gjør det ikke - inkludert meg selv. Min kropp er så overfølsom for karbohydrater - inkludert de med lav GI - at blodsukkeret mitt er som en berg og dal bane. Jeg har gått ned i vekt - men viktigst av alt er jeg kvitt 95% av mine chronssymptomer. Jeg er ALDRI sulten og spiser mye ren mat med mye grønnsaker. Naturlig fett er en del av kostholdet, som fete kjøttstykker (entrecote og nakkekoteletter og ribbe), laks og makrell i tomat, kylling med skinnet på, meierismør, cocosa, oljer, avocado og fløte.

Jeg synes det er kjempefint at du blogger såpass detaljert om lavkarbokosthold - men det kan være en påminning og sjekke kildene sine ordentlig. Statens anbefalinger er ensidige og tildels feil - noe du kan se ved og lese boka "Bedre uten brød" av Lutz/Allen - som plukker forskningene staten baserer sine råd på i småbiter. Det er IKKE bevist at fett gir sykdom - så det hadde vært fint om du sluttet og feilinformere dine lesere om dette. (Les linken fra hjertelegen). I tillegg kan du Google Uffe Ravnskog som har gitt ut bøker om kolesterolmyten.

Jeg er FOR trening - men husk at med mye overvekt er det svært tungt og trene - og man risikerer ofte belastningsskader. Fordelen med lavkarbo er at man kan gå ned i vekt en del uten å trene - for DERETTER trene samtidig som man spiser lavkarbo. Mange kan i tillegg pga sykdom som umuliggjør særlig aktivitet gå ned i vekt på lavkarbo - uten å måtte sulte seg på en lavkaloridiett. I tillegg får man jevnere energinivå og mindre humørsvingninger pga jevnere blodsukker/insulinnivå.

Det er mange myter om lavkarbo der ute - ofte påstått av de som ikke har lest seg opp eller selv forsøkt dette kostholdet. Jeg spiser ekstremt mye mer grønnsaker enn noensinne, sammen med mye ren mat - og har redusert prosessert mat betraktelig. Vi er forskjellige - og jeg ønsker at kritikerne av lavkarbo kunne 1) sette seg ordentlig inn i hva det innebærer og hvordan det virker på kroppen og 2) ha litt mer respekt for at det for mange av oss ikke fungerer med lavfett-dietter og mye trening (har prøvd - gikk opp 2 kilo fett på 3 mnd da jeg spiste 100% etter vektklubben, gikk raske turer hver dag og trente styrke 4 ganger i uka med PT...)

Jeg har prøvd Grete Roede, vektklubben, pulverkurer og Libra i 20 år er det ikke flott at jeg har funnet en SUNN måte og gå ned i vekt og få bedre helse på uten å sulte meg eller på andre måter skade kroppen min? ;)

Lavkarbo er kommet for å bli - ja til fritt valg av kosthold som passer den enkelte! :)

Morten

05.05.2011 kl.12:54

Jeg er ganske uenig i det du skriver, men hei, så kjedelig om vi alle var av samme mening ;)

Jeg er en mann på 42, har drevet med sport siden jeg var..ca 1 år? Kan ikke huske at jeg noen gang har gjort noe annet enn å røre på meg. 12 år var jeg da jeg begynte å eksprimentere med kost på min egen kropp i forbindelse med trening. Har vært innom alt bortsett fra veganer dietter. Men alt innen helsekost, vitaminer og mineraler, og de forskjellige typer adaptagener. Men for 2 år siden la jeg om til LCHF, etter å ha sett min samboer leve i ketose i 3 år, og hvordan hennes liv ble forandret. Men kunne dette fungere for en normalt slank og halvmaratonløpende fyr?

Idag kan jeg bare si at for meg - men kanskje ikke for alle andre - så fungerer en livsstil på svært lavt innhold av karbohydrater, 30 gram pr dag, optimalt. Null betennelser lenger, mine "vanlige" forkjølelser - vanished. Og utholdenheten pluss eksplosvivitet er radikalt forandret. Uansett hvordan jeg spiste før - potet og frukt og grønt og sportsdrikke under trening - jeg gikk tom etter 90 minutter med hard løping. Nå kan jeg faktisk bare gire om og trykke til, selv etter 2 timer med hardcore. For meg er fett en raskere (det er vel det snodigste når man vet hvordan fett må forbrennes - ) energistoff. Jeg trener kun kondisjon, svært lite hurtighet nå, i motsetning til før når jeg drev med bodybuilding og fotball/karate. Alikevel har 60 meteren gått fra 10.5 til 9.5 etter at jeg begynte med lavkarbo, antageligvis fordi jeg på denne kosten bygger muskler ekstremt lett, enda jeg prøver å la være bare vokser de. Altså funker strikt LCHF og idrett bedre for meg enn olympiatoppens kost som jeg fulgte før. Men igjen, dette er meg, og jeg kan kun stå inne for meg selv. Men jeg er også veldig enig med deg at ernæring er KJEMPESPENNENDE :))) Stå på og les, og lykke til med studiene :)

Karoline

05.05.2011 kl.13:09

Morten:

Det er veldig flott at du kommer med denne tilbakemeldingen, og jeg syntes det er veldig interessant å høre om folk som forbedrer prestasjonene sine av denne og evt. andre dietter! Dette forskes det mye på for tiden, er selv veldig interessert i å forske på dette!

Grunnen til at jeg går hardt ut mot dette kostholdet, er at jeg opplever at det er en trend at man skal "sitte på rumpa" å slanke seg, og at LCHF er en diett som kan hjelp deg med dette. En person som du, som er i mye fysisk aktivitet, vil ikke få de samme negative følgene av et høy - fett kosthold, som en som ikke beveger seg i det hele tatt. Det er dette jeg ønsker å få frem i mitt innlegg.

Flott at du er aktiv og trener mye! At fett gir mye energi er det ingen tvil om, og når kroppen gjør den lett omsettelig er det enda bedre :)

K.M

Sina Mari

05.05.2011 kl.18:46

Jeg er også nokså uenig i en del av det du skriver, og synes vel du genraliserer en del i innlegget ditt. Det er Ikke alle som spiser lavkarbo som sitter på rumpa og gafler i seg med fett. Vi er ulike mennesker som har ulike grunner for hvorfor vi velger en slik livsstil. Noen vil gå ned i vekt, noen vil stabilisere vekten, andre vil ha bedre helse osv osv. La selv om til lavkarbo i fjor høst, først og fremst for å få en bedre helse, ikke for å gå ned i vekt (er normalvektig). Hadde slitt en del med fordøyelsesproblemer, og ville derfor teste ut om lavkarbo kunne være noe for meg. Tidligere hadde jeg et vanlig norsk kosthold. Har med dette kostholdet fått et jevnt blodsukker - har aldri sug, MYE bedre fordøyelse, finere hud osv. At jeg derimot skulle få en større treningsGLEDE hadde jeg ikke forventet, men det skjedde! Nå er ikke jeg noen topp idrettsutøver, men trener 3-4 dager på Sats + turer/jogging utenom. Noe jeg også gjorde før jeg la om til lavkarbo. Nå kan jeg holde på lenger, og noen ganger føles det som jeg "svever" avgårde. Trening er gøy!! Og det er jo heller ikke slik at maten vi spiser bader i fett. Jeg spiser mye mer variert enn jeg noengang har gjort.Hadde en forestilling om det med maten kunne bli vanskelig, men der tok jeg feil. Spiser god, sunn og ordentlig mat med rene råvarer laget fra bunn, det tar hverken lang tid eller er vanskelig å lage - noe som jeg hadde en forestilling om tidligere. Vel, dette var bare mine erfaringer - og tror vel neppe jeg noengang kommer til å spise som tidligere . til det har mitt nye kosthold alt for mange fordeler for MEG.

Karoline

05.05.2011 kl.19:08

Nerthus:

1) Som jeg har skrevet nederst i innlegg, er mine kilder i dette innlegget lærebøker i klinisk og generell ernæring. Dette er pensumlitteratur for universitetsutdannede ernæringsfysiologer- og ernæringseksperter. Ettersom jeg straks er ferdig med bachelorgrad har jeg selv lest disse bøkene grundig de siste årene. Og jeg kan derfor forsikre deg om at informasjon som kommer fra disse bøkene IKKE stammer fra ett studie utført på kaniner. Du kan kjøpe bøkene og lese selv.

2) Det er riktig som du sier, det er ikke kolesterolet i maten vi spiser som gir det største utslaget på kolesterolet i blodet. Derimot har mengden METTET FETT i kosten innvirkning på produksjonen av det farlige kolesterolet i kroppen (LDL). Med andre ord vil et inntak av mye mettet fett (fra helmelk, bacon, fløte, rømme o.l) føre til at det farlige kolesterolet i kroppen kan stige. Det er selvfølgelig viktig å huske på at dette ikke skjer med alle, men med mange, over en lengre tid.

Jeg har tatt en titt på bloggen du henviser til, og ser at han skriver at fettinntaket skal være balansert mellom omega- 3, omega ? 6 og umettet og mettet fett. Dette er i så fall veldig bra, da det umettede fettet vil være med på å senke kolesterolet som dannes av det mettede fettet. Du skriver selv at du har et riktig kosthold med både fisk, kjøtt, grønnsaker og meieriprodukter. Dette er veldig positivt og da er ikke du i den samme faresonen som de jeg sikter til her, de som i størst grad spiser mettet fett.

Jeg vil legge til at grunnen til at jeg har blogget så kritisk om dette, er fordi jeg har en oppfattning av at enkelte lever på bernesaus, sæterømme, kremfløte, stekt bacon og andre fete kjøttstykker. Du sier at du spiser grove grønnsaker, fisk og kylling og da er du ikke i samme faresone.

3) Vektreduksjon er en kompleks oppgave som er veldig individuell. I tillegg til et ustabilt blodsukker, spiller også personens psykiske tilstand en rolle. Det er ikke lett å gå ned i vekt og det krever mot og vilje og som regel tett oppfølging fra profesjonelle. Jeg er derfor helt enig i at hver og en må finne en metode som passer for seg selv.

4)Du sier at statens anbefalinger er ensidige. Staten anbefaler et variert, sunt kosthold med fokus på vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer, proteiner og langsomme karbohydrater (kostfiber) og fysikk aktivitet. Statens anbefalinger er begrunnet i forskning som er gjort over mange år. Når man skal anbefale et kosthold for en befolkning på 5 000 000 mennesker, er det viktig at det ligger nok forskning til grunn. Foreløpig er det ikke gjort nok forskning på lavkarbo/høyfett ? kosthold som gjør det trygt å anbefale dette. Fra 1970 og frem til i dag har det vært en kraftig reduksjon i hjerte- og karsykdommer i Norge. Dette er en trend som ikke bør snu.

5) I slutten av innlegget mitt skriver jeg ganske klart at lavkarbokosthold med ketose er en effektiv metode for overvektige å redusere vekten sin på i startfasen av en livsstilsendring. Dette kan derfor være spesielt aktuelt når man skal begynne å være i aktivitet, ettersom det kan være både tungt og belastende for leddene i kroppen å bevege seg ekstra mye når en er veldig overvektig.

6) Du skriver at du spiser mye grønnsaker og trener/ er mye i aktivitet. Dette er veldig bra, og da er ikke du direkte i den faresonene jeg snakker om her. Jeg vil igjen understreke at vektreduksjon er en individuell prosess og derfor er det viktig at det finnes ulike måter å gjøre dette på og oppnå de resultatene man ønsker. Dr. Hexeberg legger vekt på at dette er et kosthold du skal ha resten av livet, ikke bare i en startfase, og da er det viktig å stille spørsmålstegn til hva disse mengdene fett i kosten kan gjøre over lang tid. Frem til nå er det mange studier som viser at dette er skadelig. Se kildeliste i Norsk lærebok i generell og klinisk ernæring: Mat og Medisin utg.5, kap.9 ?fettstoffer? skrevet av Christian A. Drevon

7) Du skriver i den andre kommentaren at alle i ditt forum trener ved siden av denne dietten! Det er jo veldig flott. Jeg mener at fysisk aktivitet er nøkkelen, og er helt enig i at kostholdet må variere fra person til person og man må finne den ?dietten? eller den livsstilen som passer for seg.

Karoline

05.05.2011 kl.19:27

Sina Mari:

Høres ut som du har et variert og godt kosthold. At du lager alt fra bunnen av gjør at du vet hva du putter i maten og dermed kan begrense for eksempel salt innholdet(velger man halv- eller helfabrikata kan man ikke regulere dette selv)At ditt kosthold ikke bader i fett er også veldig bra! Da er heller ikke du i den faresonen jeg snakker om :)

Elize

05.05.2011 kl.20:16

Å, så intressant! Det är verkligen en viktig diskussion att föra. Jag är väldigt enig i det du skriver Karoline, men som sagt är det intressant att höra andras tankar och meningar om olika dieter, och hur de har påverkat just dem! Duktig du är Karoline! :)

Nerthus

05.05.2011 kl.21:09

Setter stor pris på tilbakemelding - kan jeg bare få avklare?

1) En undersøkelse gjort på kaniner var en av de første studiene som ga grunnlag for mange studier på fett og kolesterol. (kilde: "Bedre uten brød" av Lutz/Allen, en bok jeg virkelig anbefaler at du leser - spesielt med din ernæringsinteresse. Den har mye interessant info om studiene staten baserer sine råd på :) )

Espen Rostrup synes jeg sier det ganske tydelig:

"Analysen involverte nesten 350.000 individer og man så på sammenhengen mellom mettet fett i kostholdet og risiko for hjerte- karsykdom. Man fant ingen bevis for at denne sammenhengen eksisterte..."

Jeg anser en hjertelege/-forsker for svært troverdig kilde i dette tilfellet.

2) Du må forklare meg hvorfor jeg har like lavt kolesterol i dag som for 1.5 år siden - med 70% fett hver dag av totalt energiinntak. Jeg bruker MYE fløte, smør, rømme, majones og bacon .

Det er mulig vi bare "leser" forskjellige steder - men jeg har ikke din oppfatning av at lavkarbere sitter på stumpen og spiser egg og bacon og venter på å bli slanke. Vi har nok forskjellige kilder her - min er bla www.lavkarbo.no der jeg "snakker" med virkelige mennesker på lavkarbokosthold hver dag :)

4) Her blir vi nok ikke enige på en stund ;) Jeg har levd etter statens anbefalinger i mange år - og de har gjort meg (og min familie) overvektige og syk. Bare etter få uker på lavkarbo ble jeg kvitt 95% av mine mageproblemer som skyldes chrons... humørsvingningene forsvant og energien ble stabil. Ta med at min sambos familie er naturlig slank og kan velte seg i brus og godterier uten å øke vekt, mens min familie øker fettmassen bare noen sier kake... ;) - så er det vel ingen tvil om at vi har forskjellige følsomhet for karbohydrater :)

Det hadde derfor vært fint og et godt kompromiss om staten kunne tatt med at om man er overfølsom for karbohydrater (insulinresistent, diabetes 1 og 2, PCOS, og en del andre sykdommer) så kan det være bedre og forsøke et karbohydratredusert kosthold siden statens anbefalinger for disse gjør tilstanden verre.

Min far har dia2 og høyt blodtrykk, gikk på flere medisiner - og har etter en tid på generell lavkarbo kuttet alle medisiner, mistet 15 kilo og blitt så aktiv som jeg aldri har sett han før. Før orket han lite pga dia2 og bivirkninger av medisinen - nå er han på "topptur" så ofte han kan og går lange turer i marka hver dag!

5) Ketose er fint for noen - andre vil fungere bedre med flere karbohydrater. Fedon er feks et glimrende kompromiss spør du meg.

6) Jeg kan sikkert finne kildelisten men da må jeg låne boken først. Det hadde vært mye bedre om begge leire hadde slått seg sammen for å vise at det finnes flere alternativer - og at noen må velge annerledes (les lavkarbo) for å få vektnedgang eller bli frisk. Jeg forstår ikke den massive motstanden mot lavkarbo - det er jo bare ren mat? Det er ofte fettet som kommer opp som hovedargument i mot - og med min link til espen rostrup referering av siste metastudie utført - som frikjenner mettet fett - så burde vi heller jobbe SAMMEN mot overvekt og bedre helse for det norske folk :)

7) jeg sier ikke at ALLE på forumet trener - men alle forfekter trening som viktig! Ikke alle KAN nemlig trene - men forsøker så godt de kan :)

Jeg sier heller ikke at ALLE skal spise lavkarbo, det er bare at vi er forskjellige og Drevons anbefalinger funker ikke på alle - det er jeg levende bevis på...

Du og jeg er nok ikke uenige egentlig - vi har bare forskjellige kilder for våre argumenter. Tatt i betraktning at jeg har forsøkt den veien Drevon forvekter i 20 år uten hell - kanskje jeg kan friste deg til å sette deg bedre inn i lavkarbo slik at du vet mer hva du snakker om? Stikk innom www.lavkarbo.no og hils på - jeg har samme nick ;)

Jeg kan kanskje friste med litt gode linker vedrørende lavkarbo?

http://tgeisner.wordpress.com/ hjertekirurg Haukeland

http://videomedia2.swedish.org/mediasite/SilverlightPlayer/Default.aspx?peid=cd8c7aa15bc94a0486f4ee9b66ef8f8f forelesningsserie om hvorfor vil blir overvektige, av Gary Taubes anerkjent forskningsjournalist. Han bringer fram reelle studier på kosthold og overvekt de siste 100 årene - svært interessant for den som er nysgjerrig på ernæring - her vil du kanskje se studier du har lest om gjennom studiene dine også :)

http://www.garytaubes.com/blog/ bloggen til Gary Taubes - han snakker faktisk også om kolesterol ;)

http://wholehealthsource.blogspot.com/ biokjemist blogger om overvekt, kosthold mm. Ikke spesifikk lavkarbo-rettet - MANGE spennende artikler!

http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm forfatter av den store kolesterolmyten...

http://www.kostdoktorn.se/ svenske Andreas er lege og spesialist i allmennmedisin

Hilsen Nerthus :)

Karoline

06.05.2011 kl.00:17

Nerthus:

1) Grunnen til at et av de første studiene som ble gjort av fett og kolesterol ble gjort på kaniner, er fordi det ikke er forsvarlig å forske på mennesker i en tidlig fase. På denne tiden visste de lite om hva som ville skje og kunne derfor ikke utsette mennesker for dette.

Når det gjelder forskning, er det en ting det er viktig å være klar over. Et studiet kan ikke alene tale for om noe er riktig eller galt. Det kreves MYE forskning på samme området for å kunne si at det er en viss sannhet i noe. Leger og forskere verden over er godt i gang med å studere virkningen av high fet, men foreløpig er det ikke nok til at Norske myndigheter kan anbefale noe annet enn de har gjort tidligere. I tillegg til dette, er det viktig å huske på at kostholdsrådene fra de Norske myndighetene ikke er anbefalt for diabetikere, men får et friskt menneske som skal forebygge livsstilssykdommer. Et kosthold rikt på vitaminer, mineraler, proteiner,grove karbohydrater (kostfiber) og sunt fett, reduserer faren for overvekt, diabetes type 2, hjerte og karsykdommer, kreft osv.

At folk reagere forskjellig på ulike matvarer er ikke noe nytt, og hver og en må finne det som passer for en selv best, men det er viktig at det finnes noen retningslinjer fra myndigheten som ihvertfall sikrer at befolkningen vet hva det innebærer å ha et variert kosthold. Dessverre er det mange som ikke vet at 5 hveteboller til lunsj, og pizza til middag ikke er det beste i lengden.

Videre er jeg enig med deg i at det er viktig at myndigheten åpner for mer informasjon om ulike kosthold som kan fungere FOR diabetikere eller andre med plager/sykdommer. Dette tror jeg også det vil komme mer av når forskningen har kommet litt lengre.

Du vil at jeg skal forklare hvorfor ditt kolesterol har holdt seg stabilt siden du begynte med lavkarbo/høy-fet. For det første vet jeg ikke hva ditt kolesterol er, så jeg kan ikke vite om det faktisk ER gode verdier det er snakk om. For det andre er jeg ikke utdannet lege og har ikke mulighet til å analysere blodprøver, så jeg vil helst ikke uttale meg på det området,men jeg vet at det selvfølgelig finnes individuelle forskjeller.

Når det gjelder mitt utsagn om at noen sitter på rumpa og spiser fett, kan jeg henvise til en fast LCHF - spaltist i bladet Mat og Helse: Anita Breivold.

http://www.matoghelse.no/mat/2010/08/10/paerepappa.aspx (dette er et lite sammendrag av alt det hun skriver hver måned i dette bladet).

Hun skriver om familien sin og hvordan spesielt mannen hennes slanker seg på LCHF uten å bevege seg mange meter... Denne livsstilen gjelder helt sikkert ikke alle, men jeg tror dessverre det er mange der ute som gjør mye for å slippe å trene!

Det er godt å høre at din far har fått et bedre liv av å legge om kostholdet til lchf. Han har jo blitt mer aktiv også, og det er jo veldig viktig.

Jeg er helt enig i at vi skal jobbe sammen for en bedre helse for det Norske folk, men det er nå en gang sånn at forskning tar lang tid, og når det kommer til hjerte- og karsykdommer (hjerteinfarkt, blodpropp, hjerteslag o.l) er dette også sykdommer som må ses i en lengre sammenheng. I dag finnes det fortsatt ikke NOK forskning som sier at du ikke vil få f.eks hjerteinfarkt av lchf kostholdet om 10 - 20 år. Dette gjør at det er vanskelig for meg, som har studert ernæring, å gå ut å anbefale dette.

Jeg skal gjerne ta en titt på linkene du har sendt meg, jeg syntes temaet er veldig interessant og vil gjerne forske på det selv! Jeg er helt enig i at det er viktig å se på nye metoder for å bekjempe overvekt og andre sykdommer/plager. I tillegg er det interessant å høre alle deres opplevelser, og hvilke positive virkninger dere opplever, like interessant som å høre om det motsatte.

Mitt siste ord blir at forskning må gjøres over lang tid, det må gjøres med et stor antall involverte, det må være kontrollgrupper tilstede og det må ikke gjøres ved hjelp av spørreundersøkelser. Ikke minst må det finnes mange studier som kan understøtte hverandre. På denne måten blir vi sikrer i vår kunnskap og kan lage trygge anbefalinger :)

Hanne

07.05.2011 kl.07:12

Hei, dette maa jeg si var en interessant post! Jeg er veldig interessert i ernaering, men sa mest paa et hobby-nivaa. Har selv testet lavcarbo og LCHF og fant ut at det ikke fungerer noe saerlig godt for meg. Blir sliten, kvalm og klarer ikke holde fokus. Men jeg festet meg ved en ting du sa; at hjerte- og blodkarssykdommer har gaatt ned siden 70-tallet...? Stemmer det? Det syns jeg er veldig interessant, saerlig med tanke paa fettangsten folk har hatt siden rundt ti aar för den tiden. Det hadde vaert interessant aa se sammenhengen mellom spesifikke dietter og disse sykdommene. Slike studier finnes sikkert ikke enda, mon tro om noen holder paa med det...?

Ellers, takk for et supert innlegg!

Karoline

07.05.2011 kl.17:46

Hanne:

Som du sikkert har sett av kommentarfeltet, har det vært en interessant debatt om lchf kostholdet. Alle mennesker opplever enkelt matvarer eller matvaregrupper forskjellig på kroppen. I perioder kan det være interessant å test ut forskjellige ting for å se hva som gjør at en føler seg bedre eller verre! Mennesker som har en livsstilssykdom, f. eks diabetes type 2, bør kanskje ha et annet kosthold enn mennesker som ikke har utviklet en livsstilssykdom (En viktig utløsende faktor for diabetes type 2 er overvekt som nedsetter cellenes insulinfølsomhet, og dermed effekten av insulinet). Behandling av diabetes type 2 skjer gjerne ved hjelp av kostholdstiltak og fysisk aktivitet. Det er for eksempel viktig å spise mat som regulerer blodglukosen. Lavkarbo - diett kan være eksempel på et kosthold for denne gruppen mennesker, men er ikke et kosthold det er nødvendig for alle andre å gå på.

Det stemmer at forekomsten av hjerte- og karsykdommer har sunket fra 1970 og frem til i dag. Mye av grunnen til dette kan være at det skjedde en endring i kostholdet. Det totale fettinntaket i Norge har for eksempel gått ned fra 41 energi% til 34 energi% fra 1973 og frem til i dag. Dette har skjedd parallelt med at fettsyremønsteret er blitt mye mer umettet.

Alle studier som ser på utvikling av hjerte- og karsykdommer ser dette i sammenheng med mat og andre livsstilsfaktorer som røyk, stress, inaktivitet. Det forskes på dette hele tiden og man finner stadig nye interessante resultater. Det er derfor fagfolk i disse tider strides om hva som faktisk er årsaken.

Når det igjen gleder LCHF - kostholdet vil jeg legge til at kostfiber (som er et karbohydrat og som denne dietten ønsker at du skal holde deg unna) har vist seg å være viktig i kampen mot hjerte- og karsykdommer.

Kostfiber gir økt metthetsfølelse, slik at du ikke overspiser og småspiser så lett. Gjør at maten blir bearbeidet bedre, motvirker forstoppelse, hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen,kan beskytte mot gallestein, kan beskytte mot ulike tarmsykdommer, bl.a. kreft i tykktarmen, og irritert/betent tarm.

Dette studiet; Fiber and cardiovascular disease risk: How strong is the evicence? utført av Erkkila, A.T and lichtenstein, AH viser nettopp dette:

"An increasing number of observational findings have reported a lower incidence of coronary heart disease in subjects who report consuming diets high in fiber. Dietary fiber is thought to affect several cardiovascular disease (CVD) risk factors.

Soluble fiber decreases serum total and low-density lipoprotein cholesterol concentrations and improves insulin resistance"."...primarily contributed by cereal products, have been the most consistently associated with lower incidence rates of CVD". Dette er et utdrag fra sammendraget som du finner her:

http://journals.lww.com/jcnjournal/Abstract/2006/01000/Fiber_and_Cardiovascular_Disease_Risk__How_Strong.3.aspx

K.M

Anne Mone

09.05.2011 kl.16:50

Du burde ikke skrive om ting du ikke har greie på. LCHF er en kostholdsendring og ikke en kortvarig diett. LCHF er en kostholdsendring som retter opp skadene fra den vranglæren du har klippet og limt inn i innlegget ditt. Det er dessverre ikke så enkelt at det bare er å "spise mindre - trene mer". Når du skal skrive en så langt innlegg om noe, bør du faktisk sette deg litt mer inn i det du skal skrive om. Kanskje du får deg noen aha-oppleveser du også.

Jane

29.05.2011 kl.21:10

Hei!

Jeg syns dette var et skikkelig interresant innlegg!

Liker at du trekker frem både positive og negative ting ved å følge blant annet LCHF. Jeg har slanket meg 54 kilo, og jeg spiser litt av altm er forsiktig med sukker og fett og trener. Stikkordet mitt er LITT. jeg spiser hver 3 time, og har aldri hatt det så bra som nå. Føler at jeg har en kropp som fungerer optimalt, er aldri syk og har masse overskudd. Det er mange som blir skikkelig provosert når jeg forteller hvordan jeg har gått ned. Får stadig høre at : Dette passer ikke for meg, uansett hva jeg gjør så går jeg ikke ned....vel, jeg tror formelen er nettop så nådeløs: Spiser du mere enn du forbruker så legger du på deg. Og slik er det nok for alle. Desverre. Føler mange er så forvirret at de har mistet det jeg kaller sunn fornuft i forhold til mat. Kokt potet og chips er karbohydrater, grovbrød og loff er karbohydrater, men den sunne fornuften tilsier at det er forskjell på dem....

Hilde

01.06.2011 kl.05:49

Hei! Cred til deg for å sette folk på plass med gode argumenter som underbygge av MYE forskning, og ikke bare av en trend :)

Ida

28.07.2011 kl.16:41

Du tar feil når det kommer til kolesterolet. Og det er også mange som tror de bare skal skal spise mat med mye fett, men det er jo ikke tilfellet. Jeg spiser mer grønnsaker enn jeg noensinne har gjort og spiser mye mer fett og kjøtt enn jeg har tidligere har gjort, og jeg har aldri følt meg bedre :)

Ina

01.08.2011 kl.18:35

Interessant å lese og gode poeng!! Det beste er sammenligningen mellom jobb/penger og livstil/fremtid. Hver gang vi går på trening investerer vi i kroppens fremtid akkurat som når man går på jobb for å tjene penger til livets opphold. :-)

Følger med på bloggen din!

Cheers xxx

Skriv en ny kommentar

Søk i bloggen

Karoline

26, Oslo

Ønsker du å lure sunnheten inn i hverdagen, men får det kanskje ikke helt til? eller syntes du rett og slett at det er vanskelig å få trening inn i timeplanen? Denne bloggen handler om mitt liv og hvordan jeg prioritere og motivere meg selv for å ha en sunn og god livsstil, samtidig som jeg ikke takker nei til fristelser! Håper det kan inspirere deg også. I tillegg til å ha en aktiv hverdag, er jeg opptatt av mote og skjønnhet. Skal ikke se bort fra at dette også får spalteplass på min blogg:) Jeg er ferdig med bachelor i folkehelsearbeid og ernæring og har startet mitt eget firma som kosthold- og ernæringskonsulent. Ikke vær redd for å stille spørsmål!, kontakte meg på alakaroline.blogg@hotmail.com

Follow Me on PinterestMatbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

Siste innlegg

Lenker

hits